Medojević: Izbor Konjevića nastavak opstrukcije ustavnog poretka

"Kako će neko da kontroliše rad sudije ako problematiku manje od njega poznaje? Naš predlog je reformski i državotvorni, a DPS-a i SDP-a partijski"
11 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2012. 12:14h

Predloženi izbor Raška Konjevića za člana Sudskog savjeta je nastavak opstrukcije i dezavuisanja ustavnog poretka i institucija u Crnoj Gori, ocijenio je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Konjević i Gošović predloženi za članove Sudskog savjeta, u DPS-u nezadovoljni >>>

Administrativni odbor predložio je u utorak parlamentu da se Konjević, poslanik Socijaldemokratske partije, i predstavnik Socijalističke narodne partije Neven Gošović izaberu za članove Sudskog savjeta.

Smisao pravosuđa je da bude nezavisno a posebno nezavisno od uticaja izvršne vlasti i političkih elita i struktura organizovanog kriminala

Medojević je kazao agenciji MINA da neće podržati taj predlog.

"Smisao pravosuđa je da bude nezavisno a posebno nezavisno od uticaja izvršne vlasti i političkih elita i struktura organizovanog kriminala. To, iznenadno, kadrovsko rješenje ukazuje da živimo u pretpolitičkom vremenu u kojem vladajuće strukture smatraju da time što imaju više od 51 odsto vlasti u parlamentu mogu da se pitaju o sto odsto stvari u državi", rekao je Medojević.

On je kazao da su SDP-u smatrali su da i u tom tijelu treba da imaju svog predstavnika, što pokazuje da raspodjelu funkcija doživljavaju kao raspodjelu ratnog plijena.

"Tu nema ni govora o nekim evropskim standardima niti o reformama koje treba da obezbijede efikasno pravosuđe«, kazao je Medojević i dodao da se u Crnoj Gori mnoga pitanja rješavaju kao koaliciona a ne državna.

Kako će neko da kontroliše rad sudije ako problematiku manje od njega poznaje? Naš predlog je reformski i državotvorni, a DPS-a i SDP-a partijski

PzP, dodao je Medojević, se zalaže da u Sudskom savjetu ne bude ni jedan političar. Prema njegovim riječima, PzP smatra da svaki član Sudskog savjeta mora imati minimalno one uslove koje treba da ispuni kandidat za sudiju.

"Kako će neko da kontroliše rad sudije ako problematiku manje od njega poznaje? Naš predlog je reformski i državotvorni, a DPS-a i SDP-a partijski", zaključio je Medojević.

Zamjenik predsjednika Nove srpske demokratije Goran Danilović smatra da je izbor Konjevića za člana savjeta politički dogovor.

"Taj posao je do sada obavljao kolega Škrelja iz DPS-a, a sada će to raditi kolega iz SDP-a”, rekao je on agenciji MINA.

Za sada, kako je kazao, nije siguran da li će NOVA podržati taj predlog.

"Prilikom glasanja i odlučivanja, rekao je da će poslanici Nove imati u vidu i stručne kvalifikacije kandidata”, rekao je on.

Bonus video: