Konjević i Gošović predloženi za članove Sudskog savjeta, u DPS-u nezadovoljni

Vuletić je optužio Ranka Krivokapića za "ucjenjivačku" politiku kojom je, doveo do toga da njihov kandidat zamijeni predstavnika veće vladajuće partije.
83 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2012. 15:03h

Administrativni odbor predložio je Skupštini da poslanici SDP-a i SNP-a Raško Konjević i Neven Gošović budu novi članovi Sudskog savjeta. Takva odluka dobila je podršku svih članova Odbora, osim Milorada Vuletića (DPS) koji je ostao uzdržan.

To znači da će Konjević, koji je po struci ekonomista, zamijeniti Ljuiđa Škrelju (DPS), koji je ranije bio predložen za člana Sudskog savjeta. Upravo taj predlog doveo je do varnica u vladajućoj koaliciji na sjednici Odbora, jer su članovi iz redova DPS-a, nakon predloga da Konjević zamijeni Škrelju, iznijeli optužbe na račun lidera SDP-a Ranka Krivokapića da je svog kandidata ucjenama doveo na mjesto predstavnika DPS-a.

"Ovo je klasično podmetanje kukavičjeg jajeta od onoga ko do sada nije htio da na dnevni red stavi izbor dva člana Sudskog savjeta. Ovo je klasična ucjenjivačka politika po sistemu: "Neće ići vaš kandidat, nego naš". Da je bar pravnik u pitanju, pa da nekako to i ’progutamo’. Zašto baš Raško Konjević, ima u SDP-u vrsnih pravnika", poručio je Milorad Vuletić (DPS).

Njegov partijski kolega Zoran Vukčević uvjeren je da Krivokapić određuje dnevni red sjednice, te da „već dva mjeseca nije uvrstio izbor dva člana Sudskog savjeta“. Naveo je i da je riječ o jasnim političkim interesima SDP-a.

"DPS neće na sebe preuzeti rizik odgovornosti da blokada rada Sudskog savjeta bude uzrok nedobijanja datuma pregovora. Ako je žrtva toga Ljubo Škrelja i ukoliko se radi o interesima koalicionih partnera onda u redu", rekao je Vukčević.

On je uoči sjednice odbora, koja ja kasnila oko pola sata, potpredsjedniku SDP-a Rifatu Rastoderu rekao da neće podržati takav predlog.

"Ako nemate pravnika, u vreću vam se raspalo", prokomentarisao je Vukčević.

Rastoder je, međutim, tokom sjednice pojasnio da je odluku o tome da se SDP-u ustupi mjesto člana Sudskog savjeta donijelo Predsjedništvo DPS-a, što je iznenadilo poslanike te partije Škrelju, Vuletića i Vukčevića.

Škrelja je, uz podsjećanje da je dugogodšinji funkcioner DPS-a, rekao da je za to saznao sat uoči sjednice od predsjedavajućeg Odborom Radivoja Nikčevića. To je izazvalo njegovu burnu reakciju, jer je Administrativni odbor u aprilu usvojio odluku da Škrelja i Gošović dobiju novi mandat za članove Sudskog savjeta.

"Ovo je do zla boga nekorektno. Neljudski je da Rastoder pored živog čovjeka i "žive" odluke predlaže novog kandidata", istakao je Škrelja, zamjerajući Krivokapiću što ga makar nije pozvao i obavijestio da želi da kandidat SDP-a zauzme njegovo mjesto.

Škrelja je rekao i da „visoki ljudi ne vide one koji su niski“, te da je očigledno da se tako ponaša i šef SDP-a.

On je zato, da bi, kako je pojasnio, sebe i kolege poštedio maltretiranja, povukao kandidaturu, apelujući na kolege da usvoje predlog.

"Konjević je ekonomista i vjerujem da će dati puni doprinos radu Sudskog savjeta", rekao je Škrelja.

Predlog Administrativnog nije bio po volji ni Emilu Labudoviću (Nova), koji je ocijenio da ne bi došao da je znao o čemu se radi.

"Ovo je krajnje neozbiljno. Koja se to kataklizma desila za prethodnih pet dana pa moramo na vrat na nos da mijenjamo odluku. Oba kandidata su dobro, zdravo i pri pameti, a mi odjednom bez obrazloženja treba da mijenjamo odluku. Recite pošteno da se radi o političkoj trgovini", rekao je Labudović.

Galerija

Bonus video: