Pusić: Poslije Nikolićeve pobjede CG bi mogla u NATO

Na smitu je zaključeno da izborom Nikolića može doći do ozbiljnih promjena u političkom odnosu snaga u Srbiji
19 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2012. 14:35h

Izbor novog predsjednika Srbije bio je jedna od tema nedavno završenog NATO samita u Čikagu, rekla je hrvatska ministarka spoljnih poslova, Vesna Pusić.

Kako piše Jutarnji list, iako su na dnevnom redu samita dominantne teme bile situacija u Avganistanu i odnos sa državama partnerima, pitanje proširenja se nametnulu samo od sebe, nakon što je postalo jasno da je na izborima za predsjednika Srbije "izabran radikalni nacionalista Tomislav Nikolić".

Učesnici samita su, nakon neformalnih razgovora i razmjene mišljenja, zaključili da izborom Nikolića može doći do ozbiljnih promjena u političkom odnosu snaga u Srbiji, ali i do posve nove situacije u regionu.

U raspravi na radnoj večeri ministara spoljnih poslova članica NATO pakta učestvovala je i Pusić, koja se založila za nastavak procesa proširivanja.

Pusić je navela da je u svom izlaganju upozorila da je u regiji izborom Nikolića stvorena nova situacija.

Pusić je navela da je u svom izlaganju upozorila da je u regiji izborom Nikolića stvorena nova situacija.

"Da se, naravno, ne zna kakve će biti posledice promjene vlasti u Srbiji, ali da to svakako zahtjeva da se o temi proširenja ipak raspravlja i na ovom zasjedanju. Hrvatska podupire ideju o primanju BiH, Crne Gore i Makedonije u NATO jer smo sigurni da će to doprinijeti stabilizaciji odnosa i sigurnosti u regiji", objasnila je ona.

Na pitanje koliko će izbori u Srbiji imati uticaja na odnose Srbije i Hrvatske, Pusić je rekla da je jasno da događaji u jednoj državi imaju odraza i na sve ostale zemlje u regiji.

"Teško je sada predvidjeti kakav će biti razvoj događaja, no sa nešto većom sigurnošću mogu tvrditi da će promjena vlasti u Srbiji imati većeg odraza na nene susede negoli na nju samu", ocijenile je ona.

Bonus video: