DPS i SDP pregovaraju o Zakonu o unutrašnjim poslovima

Pitanje samostalnosti direktora policije bio je predmet nesuglasica u vladajućoj koaliciji i prije nego je na čelo policije došao Božidar Vuksanović
7 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2012. 12:28h

Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP) počele su pregovore o zakonu o unutrašnjim poslovima, ali još nije izvjesno kada bi se opet mogao naći na dnevnom redu Vlade.

Više sagovornika iz vladajuće koalicije potvrdilo je “Vijestima” da se pregovori za sada vode unutar Vlade.

“Za sada nema nikakvih posebnih pregovora, a premijer Igor Lukšić i ministar policije Ivan Brajović pokušavaju da nađu optimalno rješenje. Priču o zakonu za sada ne vode predsjednici stranaka, jer se smatra da se rješenje može naći unutar Vlade”, kazao je “Vijestima” sagovornik iz vladajuće koalicije.

Zakon o unutrašnjim poslovima vraćen je Vladi u februaru, nakon što u parlamentu nije dobio većinsku podršku. Iako su se DPS i SDP tada u Vladi, nakon pregovora Lukšića i Brajovića, dogovorile o predlogu zakona, veća članica vladajuće koalicije je prilikom glasanja u Skupštini bila uzdržana, navodeći da se takvim predlogom smanjuju ovlašćenja direktora Uprave policije.

Usvajanje zakona, kojim se Uprava policije stavlja pod okrilje Ministarstva unutrašnjih poslova, DPS je uslovila amandmanima koji su predviđali da šef policije odlučuje o zapošljavanju i raspoređivanju službenika u toj instituciji, uključujući i šefove područnih jedinica. Ministar Brajović je takav predlog odbio navodeći da svi direktori moraju biti podređeni ministrima.

Pitanje samostalnosti direktora policije bio je predmet nesuglasica u vladajućoj koaliciji i prije nego je na čelo policije došao Božidar Vuksanović, visoki funkcioner DPS-a.

Tako je bivši direktor policije Veselina Veljovića na čelu policije više od dvije godine radio kao vršilac dužnosti zbog insistiranja čelnika DPS-a, na čelu sa Milom Đukanovićem, da Uprava bude pod okriljem Ministarstva.

I sam Vuksanović je nakon imenovanja za v. d. poručio da očekuje određenu samostalonost u donošenju odluka, jer je u suprotnom nerealno očekivati da efikasno vodi policiju.

Galerija

Bonus video: