DPS u Splendidu okupio zvaničnike regiona, Evrope i SAD

Skup u Bečićima je organizovan po uzoru na nacionalni molitveni doručak u Sjedinjenim Američkim Državama
98 pregleda 11 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Zlatko Lagumdžija, Splendid, Foto: Gov.me
Ranko Krivokapić, Zlatko Lagumdžija, Splendid, Foto: Gov.me
Ažurirano: 26.05.2012. 07:18h

Jedinstveni u različitosti, biti društvo koje će poštovati različitosti, poruka je sa sinoćnjeg otvaranja devetog okupljanja zvaničnika jugoistočne Evrope, koje je organizovan po uzoru na nacionalni molitveni doručak u Sjedinjenim Američkim Državama. Svečanost, koja je organizovana pored velikog bazena bečićkog “Splendida”, označila je početak dvodnevne konferencije koja je okupila 300 zvaničnika iz tridesetak država regiona, Evrope i SAD.

I dok je svečanost uveliko bila započela, a šef crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić govorio o uspjehu crnogorskog modela multietičnog društva, sa gotovo polučasovnim zakašnjenjem zvanicama, među kojima je bila cijela politička elita Crne Gore, se pridružio šef DPS-a Milo Đukanović u pratnji supruge Lidije.

"Najsvetije što su uradili naši vladari je što su već u 19. vijeku shvatili da je multietična Crna Gora najveće dostignuće koje ova država može postići. Zato ste u zemlji koja ima katedralu iz devetog vijeka, Husein pašinu džamiju sa parčetom Kurana i Cetinjski manastir kao simbol slobode. Sve to je jedno, jedna Crna Gora građanina, kao najvećeg političkog dostignuća sekularne države, najvećeg političkog dostignuća poslije francuske i američke revolucije”, kazao je Krivokapić.

Ističući zadovoljstvo što je u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori kao šef diplomatije BiH Zlatko Lagumdžija ocijenio je da upravo riječi “epluribus unum” koje se nalaze na važnim simbolima SAD, mnogo govore o toj državi, odnosno da može postojati jedinstvo različitosti raznih rasa i etničkih grupa.

Član američkog Kongresa Robert Aderholt kazao je da je upravo njihova najveća poruka sa molitvenog doručka da se ljudi mogu okupljati, iako postoji mnogo razloga da budu razdvojeni.

Skup organizuju Skupština i Vlada uz logističku podršku DPS-a.

Bonus video: