Svi u Splendid uz DPS logistiku

Stranke podržale skup po uyoru na molitveni doručak, Simović i Damjanović slali pozive. Simović: Radi se o ogromnom skupu i zbog toga je DPS pružio logističku podršku
10 komentar(a)
Damjanović, Borislav Banović, Dragutin Simović, Foto: Boris Pejović
Damjanović, Borislav Banović, Dragutin Simović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.05.2012. 09:29h

Trodnevno Deveto okupljanje zvaničnika jugoistočne Evrope, na kojem će se okupiti oko 300 učesnika iz 30-ak država regiona, Evrope i SAD, a koje se svake godine organizuje po uzoru na nacionalni molitveni doručak u Vašingtonu, počeće sjutra u Bečićima, u hotelu “Splendid”.

To piše u mejlu koji je dostavljen medijima sa adrese seegathering@gmail.com, što je neobično kada je riječ o konferencijama ovoga tipa kada postoje službene e-mail adrese. Osim toga, na Internetu se ne mogu pronaći podaci o tome gdje je održano prethodnih osam okupljanja.

Pozivno pismo gostima potpisali su šefovi najvećih poslaničkih klubova DPS-a Milutin Simović i SNP-a Aleksandar Damjanović.

Simović je "Vijestima" kazao da su organizatori okupljanja predstavnici svih poslaničkih grupa u Skupštini Crne Gore. On nije mogao da precizira gdje su održana posljednja dva okupljanja, navodeći da su ranije po jedan bili organizovani u Banjaluci i Tirani.

"Dogovor za održavanje ovog okupljanja napravljen je u Vašingtonu (prilikom boravka na molitvenom doručku) gdje je na jednoj od sesija razgovarano o ovom okupljanju. Sa simpatijama je prihvaćena ideja da to bude u Crnoj Gori s obzirom na to da smo prepoznati po suživotu, toleranciji, dijalogu”, rekao je Simović.

Dogovor za održavanje ovog okupljanja napravljen je u Vašingtonu (prilikom boravka na molitvenom doručku) gdje je na jednoj od sesija razgovarano o ovom okupljanju. Sa simpatijama je prihvaćena ideja da to bude u Crnoj Gori s obzirom na to da smo prepoznati po suživotu, toleranciji, dijalogu

“Svako plaća svoje troškove, kao i što je bilo kada smo mi išli na molitveni doručak u Vašington, s tim što su se za određeni dio, kao što je ekskurzija, zajednička večera, javili i sponzori. Radi se o ogromnom skupu i zbog toga je DPS, kao najveća partija, pružio logističku podršku za njegovu organizaciju”.

Kao kontakt osobe navedene su Milica Lekić, portparolka Ministarstva turizma, Snežana Burzan iz Skupštine i Miodrag Strugar, PR menadžer DPS-a.

Kao učesnici su, između ostalih, navedeni šef države Filip Vujanović, predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, koji je najavljen kao domaćin koji će održati uvodni govor, te premijer Igor Lukšić. Završni govor na sesiji ”Ujedinjeni u različitosti” rezervisan je za šefa DPS-a Mila Đukanovića, a od partijskih lidera u Bečićima će biti i predsjednik SNP-a Srđan Milić. Gosti ovog okupljanja su i šef diplomatije BiH Zlatko Lagumdžija, albanski premijer Salji Beriša, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, američki kongresmen Robert Aderholt, senator Džejms Inhof, predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, džudista Srđan Mrvaljević, vlasnik firme “Clear Direction” Robert Smit... Posljednji dan, za koji je planirano krstarenjem Bokokotorskim zalivom, rezervisan je, između ostalog, i za predstavnike opozicije Gorana Danilovića, Branka Radulovića i Mehmeta Bardhija.

“Okupljanje je prilika da se ostave po strani razlike i da se zajednički upute poruke mira, ljubavi, koegzistencije i međusobne tolerancije”, piše, između ostalog, u saopštenju organizatora.

Bonus video: