CDT: Zakon o finansiranju partija niko ne poštuje

„CDT u prosjeku jednom sedmično obavijesti javnost da je neka nova odredba Zakona prekršena, ali su nalazi našeg monitoringa, izgleda, interesantni samo medijima"
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2012. 13:58h

Zakon o finansiranju političkih partija, koji je stupio na snagu u januaru, solidno je zakonsko rješenje ali ga niko ne poštuje, ocijenjeno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT). U toj nevladinoj organizaciji, koja sprovodi monitoring finansiranja političkih partija, smatraju da, u suštinskom smislu, primjena tog Zakona još nije ni počela. Predsjednik CDT-a, Milica Kovačević, tvrdi da Zakon ne poštuju ni partije, ni lokalne samouprave, ni državni organi. „CDT u prosjeku jednom sedmično obavijesti javnost da je neka nova odredba Zakona prekršena, ali su nalazi našeg monitoringa, izgleda, interesantni samo medijima. Nadležne institucije ćute i ništa ne preduzimaju“, kazala je Kovačević agenciji MINA.

Kad počnu pregovori, počinju i kaznePrema njenim riječima, Zakon o finansiranju političkih partija ima svoje nedostatke, ali je mjera onoga što se u datom trenutku moglo postići i za šta se mogla dobiti politička podrška. U CDT-u su uvjereni da će se tokom pregovora sa EU morati sprovesti reforma kaznene politike u toj oblasti, tako što će se za kršenje zakona predvidjeti ozbiljnije kazne.„Međutim, da bismo do toga došli, valjalo bi da počnemo primjenjivati postojeće sankcije, pa da u praksi utvridimo šta ne valja i kako ga mijenjati“, kazala je Kovačević.

Zakon je jasan i precizanOna smatra da Crna Gora, u ovom trenutku, ima solidan Zakon o finansiranju političkih partija, čija bi dosljedna implementacija dovela do značajnog unaprjeđenja u toj oblasti. Zakon je, kako je navela, dovoljno jasan i precizan da ga državni organi i osobe na koje se odnosi mogu implementirati bez većih napora. „Nažalost, dosadašnji nalazi našeg monitoringa pokazuju da je zakonodavni okvir promijenjen, ali je odnos partija i nadležnih organa prema toj problematici ostao isti. Umjesto da je fokus na tome kako što bolje primijeniti zakon, sva energija se troši na traženje pravnih praznina“, kazala je Kovačević.U CDT-u su, na osnovu dosdašnjeg iskustva, stekli utisak da taj Zakon niko ne želi da implementira, jer institucije koje bi trebalo da brinu o njegovoj primjeni na svaki način pokušavaju da se oglase nenadležnim.„Čujemo svakog dana niz izgovora, od onih formalno-pravnih, preko nepostojanja procedura, do nedostatka kapaciteta“, pojasnila je Kovačević.

Nema više zavaravanjaOna je ocijenila da neke institucije, izgleda, još ne razumiju fazu u kojoj se Crna Gora nalazi, „kada više nije dovoljno zavaravati Evropu promjenama propisa i formiranjem tijela i institucije, već se traži kvalitetna primjena propisa“.Na pitanje kako riješiti taj problem, i ko i kako treba da koordinira primjenu zakona, Kovačević je podsjetila da je Vlada usvajanje tog Zakona stavila u Akcioni plan za ispunjenje sedam uslova Evropske komisije, i da je predstavnik kabineta premijera koordinirao procesom njegove izrade. „Zbog toga smatramo da Vlada mora da inicira komunikaciju sa Državnom izbornom komisijom, Državnom revizorskom institucijom i Ministarstvom finansija, u kojoj bi se razjasnile sve nedoumice i uspostavila saradnja između tih institucija u primjeni zakona“, precizirala je ona.Prema njenim riječima, državne institucije i organi moraju aktivno sarađivati u primjeni Zakona, i shvatiti unaprjeđenje oblasti finansiranja političkih partija kao važan projekat od čijeg će uspjeha zavisiti napredak Crne Gore u evropskim integracijama.

„I to nije bez razloga. Ako ne krenemo u obračun sa korupcijom u politici, neće biti napretka ni u borbi protiv korupcije u drugim oblastima", pojasnila je Kovačević

„Ove institucije moraju preuzeti odgovornost za uspjeh tog projekta, i početi da rade svoj posao. A njihov je posao i da donesu podzakonske akte, koji bi dodatno definisali procedure za primjenu zakona, umjesto da se izgovaraju njihovim nepostojanjem“, smatra Kovačević.Iz CDT-a upozoravaju da će rezultati primjene tog Zakona sigurno uticati na dinamiku pregovora sa Evropskom unijom, jer će sređivanje situacije u finansiranju političkih partija biti tretirano u okviru poglavlja 23.„I to nije bez razloga. Ako ne krenemo u obračun sa korupcijom u politici, neće biti napretka ni u borbi protiv korupcije u drugim oblastima", pojasnila je Kovačević. Takođe, kako je navela, bez zakonitog i transparentnog finansiranja političkih partija nema demokratskih i fer izbora, koji su osnovni institut demokratije i od kojih zavise brojni drugi demokratski procesi, kao i legitimitet Skupštine, Vlade i čitavog procesa donošenja odluka.„Bez uvođenja reda u finansiranje političkih partija, ne može se garantovati demokratski napredak crnogorskog društva. A bez toga nas ni Evropa neće htjeti“, poručuju iz CDT-a.

Bonus video: