Za članstvo u NATO potrebno sprovesti reforme

Državni sekretar SAD Hilari Klinton je posebno pohvalila reforme Crne Gore u sektoru odbrane i bezbjednosti, kao i rastuću podršku javnog mnjenja
3 komentar(a)
Igor Lukšić, NATO samit, Foto: Gov.me
Igor Lukšić, NATO samit, Foto: Gov.me
Ažurirano: 22.05.2012. 13:21h

NATO saveznici sa Samita u Čikagu pozdravili su napredak Crne Gore uz ohrabrenje da u cilju daljeg približavanja Alijansi nastavi političke, eknomske i odbrambene reforme,

U završnoj deklaraciji sa samita pozdravljen je i doprinos Crne Gore u bezbjednosti regiona Zapadnog Balkana i šire, uključujući i “aktivnu ulogu u aktivnostima regionalne saradnje i učešće u misiji ISAF”.

“Takođe pozdravljamo sve veću podršku crnogorske javnosti za članstvo u NATO-u i nastavićemo da pružamo pomoć u tom procesu”, piše u za vršnom komunikeu, uz konstataciju da aktivno učešće Crne Gore u procesu MAP-a pokazuje črvstu posvećenost članstvu u Alijansi.

Crnogorski zvaničnici u nedjelju i ponedjeljak učestovali su na NATO samitu koji se ove godine održavao u Čikagu.

U delagaciju koju je predvodio premijer Igor Lukšić bili su i šef diplomatije Milan Roćen, ministarka odbrane Milica Pejnović Đurišić i načelnig Generalštaba VCG viceadmiral Dragan Samardžić.

Ministar Roćen učestvovao je na sastanku ministara vanjskih poslova u formatu 28+4 (NATO članice + zemlje aspiranti), zajedno sa kolegama iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Gruzije.

Ističući značaj politike otvorenih vrata NATO u svom uvodnom izlaganju , domaćin sastanka, državni sekretar SAD Hilari Klinton izrazila je uvjerenje da ovaj Samit treba da bude poslednji koji nije samit proširenja.

Klinton je posebno pohvalila reforme Crne Gore u sektoru odbrane i bezbjednosti, kao i rastuću podršku javnog mnjenja. Najavila i dalju podršku Crnoj Gori zemlji na putu ka punopravnom članstvu upućivanjem bilateralnog savjetnika u Ministarstvo odbrane, i ohrabrila ostale saveznike da učine isto. Saopšteno je da je nekoliko zemalja podržalo tu inicijativu u svojim izlaganjima.

Predsjednik Vlade Igor Lukšić imao je niz neformalnih bilateralnih susreta sa šefovima država i vlada na marginama NATO samita u Čikagu.

Bonus video: