Fišer: Nije Podgorica Čikago pa da ne mogu da se nađu napadači i ubice novinara

"Prije izvjesnog vremena, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista 'Dan' je ubijen i do danas nije otkriven počinilac"
0 komentar(a)
Pius Fišer, Foto: Luka Zeković
Pius Fišer, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.05.2012. 17:12h

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Pijus Fišer, rekao je da u Crnoj Gori postoje ozbiljni pokušaji zastrašivanja novinara i da je mali broj tih incidenata adekvatno istražen.

Kako prenosi Portal Analitika, Fišer je naglasio da je sloboda medija od fundamentalnog značaja za Evropsku uniju, i da je jasno da neki štampani mediji otvoreno ispoljavaju kritički stav prema Vladi.

"Prije izvjesnog vremena, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista 'Dan' je ubijen i do danas nije otkriven počinilac. Čak i prošle godine, kada se desio slučaj paljenja automobila, u vlasništvu lista 'Vijesti', pa ni do danas taj slučaj nije rasvijetljen", kazao je Fišer studentima Fakulteta političkih nauka kojima je držao predavanje na temu "Moderna diplomatija".

"Podgorica nije Čikago. To je mali grad, i ima dovoljno policije, pa bi trebalo da identifikujete počinioce ovakvih djela. Posljednji je slučaj, koji se tiče napada na novinarku Oliveru Lakić, gdje je napadač, srećom, otkriven i uhapšen, ali je ostalo nejasno ko stoji iza tog napada.

Jer, sigurno da napadač nije bio sam, već mu je vjerovatno plaćeno da to uradi. To je bio još jedan pokušaj zastrašivanja novinara koji je bio poznat po istraživačkom novinarstvu u otkrivanju ilegalnih aktivnosti", naglasio je Fišer.

Presuda Šariću primjer napretka

Fišer je istakao da je bitno da Crna Gora poboljša rad u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Voljeli bismo da vidimo malo više aktivnosti u praksi, kada su u pitanju korupcija i organizovani kriminal. Neki napredak je postignut, kao kada je nedavno donijeta presuda kojom je Duško Šarić osuđen na osam godina, doduše, nažalost ne zbog kriminalnog udruživanja, već zbog pranja novca. Ali mu je ipak imovina konfiskovana", kazao je Fišer

Fišer smatra da je Crna Gora napravila dosta momaka od dolaska Igora Lukšića na mjesto premijera.

"Primjetan je novi tok u političkom diskursu, premijer je kooperativniji, obraća se opoziciji, civilnom sektoru i medijima. Mislim da je to veoma pozitivno", naveo je Fišer

On je istakao da je zabrinut što kad su slučajevi korupcije nisu izrečene velike presude.

"U jednom od procesa, poznatom kao slučaj Zavala, još uvijek postoji puno misterije", konstatovao je Fišer.

Bonus video: