Poruka iz Njemačke: Tražiće razbijanje vrhova narko kartela

Predstavnici opozicije su se prilikom posjete Berlinu osim sa Majerom sreli sa brojnim zvaničnicima u Bundestagu
49 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2012. 17:44h

Njemačka valadajuća koalicija insistiraće kod Vlade Njemačke i kod Evropske komisije da se od crnogorskih državnih organa, na početku pregovora, traži hitno razbijanje vrhova narko-kartela i procesuiranje njihovih zaštitnika, kazao je izvjestilac vladajuće koalicije CDU-CSU po pitanjima unutrašnje bezbjendosti, Štefan Majer, u razgovoru sa predstavnicima crnogorske opozicije.

Predstavnici Socijalističke narodne partije, Pokreta za promjene i Nove srpske demokratije – Predrag Bulatović, Nebojša Medojević i Andrija Mandić borave u posjeti Berlinu gdje su, kako su saopštili, osim sa Majerom, imali je niz susreta u Bundestagu.

Majer je, kako je saopšteno, istakao veliku zabrinutost zbog slabih rezultata crnogorske Vlade, policije i pravosuđa u borbi protiv narko kartela, jer, prema njegovim riječima, djelovanje balkanskie mafije ugrožava bezbjednost Njemačke, a posebno Bavarske.

Iz opozicije navode da je Majera intersovalo njihovo mišljenje o stanju reformi u policiji, Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB), tužilaštvu i pravosuđu „jer se u Njemačkoj ne vide nikakvi jasniji signali da Vlada Igora Lukšića radi bilo šta ozbiljno na tom planu“.

Lideri opozicije naglasili su da je od poslednjeg stastanka, u oktobru prošle godine, stanje još gore nego tada, i da je poslije lansiranja afere "Listing", čija je meta bio premijer, došlo do pravog haosa u bezbjednosnom sektoru.

„Gdje je (Milo) Đukanović počistio kadrove za koje nije bio siguran da su mu lojalni, a doveo svoje poslušnike, koji nemaju nikakve kompetencije niti iskustvo u tim poslovima“, kazali su oni.

Skandalozne presude

U međuvremenu je, kako su naveli, pravosuđe je donijelo niz skandaloznih presuda za narko dilere koje se, po pravilu, kreću oko minimlanih, što ukazuje da organizovani kriminal ima direktni uuticaj na pisanje presuda na način da one, zbog očiglednih grešaka sudija, padaju na drugostepenim instancama.

Opozicija je, kako su saopštili, ukazala na snažni politčki uticaj vlasti na tužilaštvo i pravosuđe, gdje se presude u nekim politički eksponiranim slučajevima donose tako da crnogorske vlasti žele da stvore lažnu sliku da ispunjavaju zahtjeve Evropske unije (EU), što se obično završava ili ukidanjima presuda na višoj instanci, ili sličnim skandalima i farsičnim epilozima.

„Bajer je istakao da ce njemačka valadjuca koalicija insistirati kod Vlade Njemačke i kod EK, da se odmah na početku pregovora od crnogorksih državnih organa traži hitno razbijanje vrhova narko kartela i proceuisranje njihovih zaštitnika u policiji, ANB, pravosuđu i politici“, kaže se u saopštenju.

Bajer je, kako se navodi, naglasio da je jasan motiv Đukanovića da se pregovori sa EU ne nastave, kako bi se zadržalo postojeće neprihvatljivo stanje kontrole vlasti.

Predstavnici opozicije sastali su se i sa poslanikom i izvjestiocem SDP za jugoistočnu Evropu, Ditmarom Nitanom, koji ih je informisao o osnovnim elementima politke te stranke prema prosirenju EU na zemlje Balkana.

Bonus video: