Milić u Beogradu: Ne negirajte crnogorsku naciju

Jasno je da upravo mi, Srbi, možemo od procesa evropeizacije imati i najveće koristi, rekao je Milić
67 pregleda 4 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Srđan Milić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.05.2012. 04:28h

Zvanična Srbija nije dovodila i ne treba dovoditi u pitanje suverenitet Crne Gore jer je to pitanje riješeno, kazao je lider SNP-a Srđan Milić na konferenciji “Položaj i perspektive srpskog naroda u zemljama regiona”, koju je u Beogradu organizovalo srpsko Ministarstvo vjera i dijaspore.

“Baš na ovom mjestu želim da naglasim - nama u Crnoj Gori ne pomažu izjave iz Srbije, bez obzira sa koje adrese da dolaze, kojima se negira postojanje crnogorske nacije jer one samo dodatno hrane antisrpsku ideologiju interesnih Srba i interesnih Crnogoraca”, naglasio je Milić.

On je dodao da je rezultat referenduma pokazao da je 100.000 onih što su se izjasnili da su Crnogorci glasalo za zajednički život sa Srbijom:

“Na popisu stanovništva iz 2011. ponovo se pokazalo da skoro 100.000 nacionalnih Crnogoraca, pet godina poslije referenduma, govori srpskim jezikom. To je tekovina koju ozbiljni, odgovorni i dobronamjerni ljudi moraju sačuvati”.

"Nama u Crnoj Gori ne pomažu izjave iz Srbije, bez obzira sa koje adrese da dolaze, kojima se negira postojanje crnogorske nacije", naglasio je Milić

On veoma značajnim smatra produbljivanje odnosa sa Srbijom, kao strateškim partnerom u regionu:

“To nas, sa druge strane, upućuje na definisanje jasnog odgovara na pitanje šta srpski narod u regionu dobija procesom evropeizacije prostora bivše Jugoslavije. Ako taj proces doživljavamo kao sredstvo za promjenu postojećeg stanja, onda je jasno da upravo mi, Srbi, možemo od tog procesa imati i najveće koristi”.

Ekonomska saradnja - dvosmjerna ulica

Lider SNP-a je istakao da je u proteklih nekoliko godina Srbija investirala više od 250 miliona eura u Crnu Goru: “A još toliko se očekuje da će biti uloženo”.

Uz napomenu da se radi o dvosmjernoj ulici kada je u pitanju ekonomska saradnja, Milić je rekao da smatra da država Srbija treba posebno da povede računa “kako u dijelu identifikacije svoje imovine, tako i oko načina korišćenja iste u Crnoj Gori”.

“Takođe, činjenica je da postoji više od 100.000 stambenih objekata (uglavnom vikendica) čiji su vlasnici građani Srbije. Oni se moraju osjetiti zaštićenim, naročito u dijelu ostvarivanja svojih prava kod Uprave za nekretnine Crne Gore”, rekao je lider SNP-a.

Osim Milića, konfereciji u Beogradu su, kako se vidi na fotografijama sa sajta srpskog ministarsva, prisustvovali Predrag Popović, Zoran Žižić, Ranko Kadić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, poslanik u hrvatskom saboru Milorad Pupovac...

Bonus video: