Medojević: Dačić je opasan za Crnu Goru

Sagovornici "Vijesti" iz vlasti i opozicije kažu da se odnosi dviju zemalja nakon izbora neće značajnije promijeniti
2 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2012. 07:19h

Predstavnici opozicionih stranaka u Crnoj Gori saglasni su u ocjeni da odnos Beograda prema Podgorici, nakon izbora koji su u Srbiji u nedjelju održani na svim nivoima, neće zavisiti samo od nove izvršne vlasti u toj zemlji, već i od unutrašnjih prilika i eventualnih promjena u samoj Crnoj Gori.

Napominjući da se odnosi dviju zemalja neće značajnije promijeniti, sagovornici “Vijesti” smatraju da su izbori ujedno i pokazatelj da Srbija, za razliku od Crne Gore, ide koracima demokratskih zemalja u kojoj je vlast smijenjiva i podložna kažnjavanju za loše rezultate u prethodnom mandatu.

I da primjer Dačića i SPS-a može poslužiti mnogim partijama u regionu, pa i kod nas da je to model promjena.

Medojević smatra i da izborni rezultat parlamentarnih izbora, prema kojem je SPS Ivice Dačića gotovo udrvostručio broj mandata, može imati loš efekat na Crnu Goru u smislu da “neke opozicione partije dođu na ideju da je bolje praviti koaliciju sa vladajućom partijom, nego se boriti protiv nje”.

“I da primjer Dačića i SPS-a može poslužiti mnogim partijama u regionu, pa i kod nas da je to model promjena. Dakle, uđete u koaliciju, ojačate svoju partiju i na nekim narednim izborima postanete najjača stranka. To je najlošiji efekat po Crnu Goru, jer mi nijesmo imali svoj 5. oktobar”, poručio je Medojević.

NOVA podržava Nikolića

Potpredsjednik Nove Goran Danilović rekao je “Vijestima” da njegova partija direktno podržava lidera Srpske napredne stranke (SNS) Nikolića, navodeći da će, bez obzira na ishod, poštovati izbornu volju građana Srbije.

“Srbija nastavlja dobrim putem, bez obzira na to ko pobijedio. Ali navijam za čovjeka sa kojim smo i lično i stranački prijatelji, a to je Nikolić”, rekao je Danilović.

Govoreći o odnosu novih vlasti u Srbiji prema Crnoj Gori, Danilović je rekao da “mi treba da se okrenemo sebi i da gradeći unutrašnje političko povjerenje gradimo i dobre odnose”.

Za razliku od njega, drugi potpredsjednik SNP-a Neven Gošović kazao je za TV Vijesti da je favorit SNP-a Boris Tadić.

Ne želeći direktno da odgovori ko je SNP-u favorit u drugom krugu izbora, Vasilije Lalošević (SNP) rekao je da podržavaju dalji nastavak evropske politike Srbije.

“Očekujem da će se nastaviti i dosadašnji kontinuitet Srbije, a to je evropski put i dobrosusjedski odnosi. Istorijski odnosi dviju zemalja su dostigli minimum nakon priznanja Kosova i nikad više oni ne mogu biti gori, već će ići uzlaznom pitanjom”, uvjeren je Lalošević.

Za razliku od njega, drugi potpredsjednik SNP-a Neven Gošović kazao je za TV Vijesti da je favorit SNP-a Boris Tadić.

Vlast želi prijateljsku Srbiju, ko god bio na njenom čelu

U vladajućoj koaliciji saglasni su da su izbori u Srbiji unutrašnje pitanje te zemlje.

I dok u SDP-u smatraju da susjedima ne treba pomoć od bilo koga iz Crne Gore, kao što slično ne treba da rade ni političari iz Srbije kad se izbori održavaju u Crnoj Gori, u DPS-u su istakli da će raditi na daljem unapređivanju odnosa dviju zemalja, bez obzira na ishod nakon izbora.

“Za DPS je važno da pobjednik predsjedničkih izbora i Vlada koja će se formirati bude posvećena evropskom putu Srbije i da sa Crnom Gorom njeguju partnerski odnos, uvažavajući i podržavajući činjenicu i okolnosti da od 2006. godine samostalno kreiramo državne politike”, rekao je “Vijestima” portparol DPS-a Časlav Vešović.

Takvu poruku sredinom aprila lideru DPS-a Milu Đukanoviću prenio je predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović, koji je bio Đukanovićev gost u Podgorici.

Šef medijskog pula SDP-a Mirko Stanić rekao je da su u toj partiji sigurni da će se Crna Gora truditi da uspostavi kvalitetne i partnerske odnose sa nosiocima vlasti u Srbiji:

“Nadamo se da će se izabrani predstavnici Srbije zalagati za unapređivanje odnosa sa Crnom Gorom u duhu dobrosusjedske saradnje i puta u evropske integracije”.

Galerija

Bonus video: