Bolje štitite novinare koji istražuju korupciju

Specijalni komitet osnovan je na insistiranje italijanskih predstavnika u Briselu, a vodi ga Sonia Alfano, kćerka istraživačkog novinara sa Sicilije Đuzepea Alfana
0 komentar(a)
hapšenje, mafija, lisice, zatvor, Foto: Reuters
hapšenje, mafija, lisice, zatvor, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2012. 12:08h

Crna Gora mora uspostaviti mehanizme za zaštitu novinara koji se bave istraživačkim pričama i ukazuju na slučajeve korupcije i kriminala, ocijenila je Tanja Fajon, članica “Antimafija komiteta Evropskog parlamenta” (CRIM).

Ona je upozorila da novinari koji istražuju korupciju moraju biti zaštićeni kao političari ili sudije u Italiji.

“Ako sudije ili političari imaju snažno simboličko značenje, novinari su ti koji prvi otkriju primjere organizovanog kriminala, korupcije i cijelu kriminalnu mrežu. Evropski parlament zato mora poslati jasnu poruku da je potrebno zaštititi novinare koji su nezamjenljivi u otkrivanju raznih vrsta aktivnosti. To se posebno odnosi na primjere povezanosti korupcije i organizovanog kriminala sa državnim institucijama”, kazala je Fajon.

Specijalni komitet osnovan je na insistiranje italijanskih predstavnika u Briselu, a vodi ga Sonia Alfano, kćerka istraživačkog novinara sa Sicilije Đuzepea Alfana, kojeg je 1993. godine likvidirala mafija, zbog tekstova o njihovim vezama sa lokalnim biznismenima.

CRIM će moći da poziva na saslušanja, odlazi u misije u zemlje članice, ali i preispita djelovanje evropskih institucija kao šta su Europol, COSI i Eurjust. Fajon smatra da će CRIM najvjerovatnije biti operativan i u zemljama kandidatima.

“Jako mi je stalo i zauzimam se da CRIM komitet radi i sa zemljama Zapadnog Balkana, koje su, kao kandidatkinje, bilo da su u pregovorima ili ne, takođe i pod specijalnom pažnjom Evropske komisije”, tvrdi Fajon.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: