Đukanović 90-ih govorio da Evropa želi da sruši SRJ

Tadašnji predsjednik Vlade Crne Gore tvrdio je da zajednička država Srba i Crnogoraca stranim centrima „bode oči“
201 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Momir Bulatović, Slobodan Milošević, Foto: Reuters
Milo Đukanović, Momir Bulatović, Slobodan Milošević, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2012. 07:07h

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović početkom 90-ih je tvrdio da međunarodna zajednica želi razbijanje zajedničke države, kako bi na čelne funkcije Srbiji i Crnoj Gori postavili poslušnike.

Prema stenogramu sa jedne od sjednica Savjeta za usaglašavanje stavova o državnoj politici SRJ, koji je objavio sarajevski nedjeljnik „BH Dani“, tadašnji predsjednik Vlade Crne Gore tvrdio je da zajednička država Srba i Crnogoraca stranim centrima „bode oči“. Na sjednici održanoj u avgustu 1992. godine u Dobanovcima, uoči odlaska jugoslovenske delegacije na konferenciju na kojoj je trebalo da se pregovora o zaustavljanju borbi u Bosni i Hercegovini, Đukanović je upozoravao da jugoslovenska delegacija ne smije dozvoliti razbijanja zajedničke države.

Zajednička država Srba i Crnogoraca stranim centrima „bode oči“

Milošević podržavao Đukanovića

On je, kako se navodi u stenogramu, tražio od čelnika SRJ da traže razgovor u Savjetu bezbjednost i pregovore sa čelnim ljudima država koje su stalne članice Savjeta. Đukanović je primijetio i da su Beograd i Podgorica, u početku rata na prostoru SFRJ, uradili mnogo loših stvari, zbog čega je SRJ stekla veoma loš imidž u međunarodnoj zajednici. Sudeći prema objavljenom stenogramu, Đukanovićeve stavove podržavao je tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

“Slažem se sa Slobodanovim pristupom da mi ne treba da dozvolimo ignoranciju činjenice da smo formirali saveznu državu, da ona postoji i da se mora respektovati, to je gotova činjenica. Ali veoma je interesantno sa čime ćemo tamo nastupiti u bilo kojoj delegaciji. To je centralno pitanje. Hoćemo li poći s tim: “Sve što je do sada rađeno nije dobro rađeno”? Da li nije dobro rađeno to što je formirana savezna država koja njima 'bode oči'? Ako to nije dobro i ako priznajemo da to nije dobro, onda ta delegacija koja dolazi tamo negira samu sebe i državu u ime koje dolazi tamo”, izjavio je tada Đukanović.

Đukanović je na sjednici Savjeta bio među rijetkima koji su izričito tražili da delegacija SRJ pregovora sa međunarodnom zajednicom

Sudeći prema stenogramima, Đukanović je na sjednici Savjeta bio među rijetkima koji su izričito tražili da delegacija SRJ pregovora sa međunarodnom zajednicom. Dok su neki članovi, poput Bulatovića, insistirali da na pregovore idu predstavnici obje republike, Milošević je presudio da predstavnici zajedničke države imaju legitimitet za pregovore.

“Ide delegacija SRJ i ona tamo razgovara. Treba da se ponašamo kao država koja je formirana, a ne kao ona koje nema i da čekamo od njih saglasnost da postojimo da bismo nastavili s njima da razgovaramo. Ne možemo tako”, kazao je Milošević.

Bonus video: