CDT: Propisi dobri, ali Uredba se loše sprovodi

Uredbom se propisuje obaveza ministarstava da na svojim internet stranicama objave spisak zakona o kojima će se sprovesti javna rasprava u ovoj godini
0 komentar(a)
CDT, Dragan Koprivica, Foto: Zoran Đurić
CDT, Dragan Koprivica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.05.2012. 13:07h

Uredba o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona i dalje se loše sprovodi, iako su tim propisima kvalitetno uređene te procedure, ocijenjeno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica ocijenio je da nakon dva mjeseca monitoringa nije došlo do značajnijeg napretka u sprovođenju Uredbe.„Iako su ovom Uredbom kvalitetno uređene procedure vezane za javne rasprave i uključivanje građana u proces donošenja odluka, ovaj važan propis se još uvijek loše implementira“, naveo je on.Prema riječima Koprivice, Uredbom se propisuje obaveza ministarstava da na svojim internet stranicama objave spisak zakona o kojima će se sprovesti javna rasprava u ovoj godini.„Za sada, ovu obavezu su ispunila samo dva ministarstva – Ministarstvo za ljudska i manjiska prava i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Nije jasno kako ministarstva zamisljaju učešće građana u procesu donošenja odluka, a još manje je jasno kako zamisljaju transparentan rad kad nijesu spremni da ulože elementarni napor i infomišu građane o zakonima koje namjeravaju donositi“, kazao je Koprivica.

Bez izvještaja proces nema smislaOn je rekao da se važna obaveza propisana Uredbom odnosi na objavljivanje izvještaja sa sprovedenih konsultacija.„Od datuma kada je Uredba stupila na snagu objavljeno je ukupno sedam poziva za javne rasprave, ali nijesu objavljeni svi izvještaji koji su, do sada, trebali da se nađu na internet stranicama ministarstava, kao i na portalu eUprave“, pojasnio je Koprivica.

Čini se, kako je rekao, da je skoro nemoguće da građani nijesu zainteresovani za tu važnu temu kojs direktno utiče na njihove živote

Ti izvještaji su, dodao je, ključni dokumenti za sticanje uvida o toku javne rasprave, a naročito je važna obaveza obrazloženja zašto neki predlog građana nije prihvaćen. „Bez redovnog objavljivanja ovih izvještaja proces javnih rasprava teško da ima smisla“.„Takođe, na samom početku novog koncepta uključivanja građana se dešava da je veoma malo zainteresovanih subjekata za učešće u javnoj raspravi. Na primjer, u postupku pripreme Nacrta zakona o komunalnoj policiji zainteresovanih nije ni bilo“, saopštio je Koprivica.Čini se, kako je rekao, da je skoro nemoguće da građani nijesu zainteresovani za tu važnu temu kojs direktno utiče na njihove živote.„Ovdje je važno da obje „strane“ utiču da ova Uredba zaživi na pravi način. Vlada mora promovisati rješenja koja donosi i uvažiti mišljenja i zahtjeve građana, a civilno društvo se mora aktivno uključiti u postupak javnih rasprava i doprinijeti cjelokupnom procesu kvalitetnim predlozima koji su plod dugogodišnjeg rada u pojedinim oblastima, plod detaljnih istraživanja i monitoringa“, naveo je on.Prema njegovim riječima, za sada mogu konstatovati da se usvojena pravila još ne poštuju u cjelini. „Što ima negativan efekat na proces donošenja odluka. CDT će nastaviti sa monitoringom implementacije Uredbe i, u narednih nekoliko mjeseci, objavićemo detaljne rezultate monitoringa“.

Bonus video: