Amfilohije: Iza NATO se krije duh Vermahta

Ovih dana se sjećamo pobijene djece bombama NATO pakta u Murinu, vojnika ubijenog u Danilovgradu i hiljada drugih pobijenih, kazao je on
0 komentar(a)
amfilohije, Foto: Arhiva Vijesti
amfilohije, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.05.2012. 11:14h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije podsjetio je na riječi Svetog Nikolaja Srpskog da je pobožnija muslimanska arabija od bijele demonije, što je on, kako je ocijenio, posebno doživio tokom Drugog svjetskog rata u vrijeme Vermahta, ondašnjeg poretka koji je u krv zalio i Evropu i Aziju i Afriku .

On je nakon liturgije u Donjem Grblju rekao da smo “mi, nažalost, doživjeli nastavak toga nasilja, sada ne više od Vemahta nego od NATO pakta”.

„Ovih dana se sjećamo pobijene djece bombama NATO pakta u Murinu, vojnika ubijenog u Danilovgradu i hiljada drugih pobijenih širom Crne Gore i Srbije. Kaže se da se drvo po plodovima poznaje. NATO je prvi put od svoga osnivanja počeo da pokazuje takve plodove. U ime demokratije i ljudskih prava on pokazuje plodove koji nimalo ne mirišu ni na demokratiju ni na zaštitu ljudskih prava nego upravo obratno“, kazao je mitropolit, a prenijela je Svetogora pres.

Savjet Evropljanima: Dobro da razmisle

On je objasnio da ti plodovi pokazuju da se iza tog militarističkog sistema, na ovaj ili na onaj način, skriva isti onaj duh koji je u toku Drugog svjetskog rata zalio svijet krvlju.

„Pitali su me negdje šta mislim o ulasku Crne Gore u NATO pakt, pa sam ja rekao, i to ponavljam, da u Evropsku zajednicu, naravno, treba ući, zajedno živjeti sa svim evropskim narodima, ali što se tiče NAO pakta, tu stvari stoje drugačije. Doprinos Crne Gore, Srbije i drugih balkanskih zemalja Evropskoj zajednici bio bi da pomogne evropskim državama, evropskim narodima i Americi da se NATO rasformira i da nestane sa lica zemlje, i da se „tomahavci“ i osiromašeni uranijum, kojim je zatrovana kosovska srpska zemlja, pretvore u raonike, u mir i u istinsko bratstvo i zajedništvo međi ljudima i među evropskim i svjetskim narodima“, rekao je Amfilohije.

On je rekao da bi bilo dobro da Evropljani razmisle, “a i mi sa njima, da se promijeni taj militaristički imperijalni duh”.

Bonus video: