Medojević neće o zastavi i jeziku, prioritet smjene u pravosuđu

Lukšić i Marković će danas sa liderima SNP-a, Nove i PzP-a razgovarati o izmjenama Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe
0 komentar(a)
Ustav, Foto: Boris Pejović
Ustav, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.05.2012. 07:12h

Pokret za promjene najavio je da će “snažno insistirati” da se premijer Igor Lukšić i potpredsjednik Vlade Duško Marković na današnjem sastanku sa liderima opozicije izjasne o predlogu te partije da se, kao uslov da bi podržali izmjene Ustava u dijelu pravosuđa, smijene vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, kako bi se kasnije dvotrećinskom većinom u parlamentu izabrale nove ličnosti na te funkcije.

Lukšić i Marković će danas sa liderima SNP-a Srđanom Milićem, Nove Andrijom Mandićem i PzP-a Nebojšom Medojevićem razgovarati o izmjenama Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe.

Poslanik PzP-a Koča Pavlović podsjetio je da se od posljedneg sastanka sa premijerom niko od “od režimskih predstavnika” nijednom riječju nije dotakao zahtjeva te partije koji još uključuju reizbor sudija i tužilac i nezastarijevanje djela iz oblasti organizovanog kriminala, već da su se šef režima Milo Đukanović, Lukšić i Marković samo bavili dužinom himne, povećanjem broja zastava i statusom srpskog jezika.

Ako su Đukanović, Lukšić i Marković namjeravali da pažnju javnosti potpuno prebace na himnu, zastavu i jezik i ako su mislili da će pod maskom „zaštite crnogorskog identiteta“ izbjeći priču o raščišćavanju ove ruševine koja se zove crnogorsko pravosuđe i tužilaštvo – grdno su se prevarili, kaže Pavlović

“PzP-u predstoje intenzivni međunarodni kontakti, tokom kojih će pitanje borbe protiv mafije i korupcije, pa tako i pitanje ustavne reforme pravosuđa, biti prioriteti koji će se razmatrati”, naveo je Pavlović.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Balkan Jelko Kacin rekao je Anteni M da “još nije kasno za postizanje opipljivijeg dogovora”, u što ga je, kako rekao, uvjerila nedavna posjeta Crnoj Gori.

Marković i Đukanović su u vezi kompromisa sa opozicijom saopštili različite stavove - potpredsjednik Vlade je kazao da je moguć dogovor oko himne i narodne zastave, a šef DPS-a samo oko zastave. Prvi pominje mogućnost da se to sprovede zakonom, a drugi podzakonskim aktima.

Bonus video: