Tarik Ali: Crna Gora je igralište za evro-bogataše

Ali, koji je rođen u Pakistanu, u intervjuu za beogradski "Press", kazao je da u Crnoj Gori "novac može natenane da se opere"
119 pregleda 0 komentar(a)
Tarik ali, Foto: Allmoviephoto.com
Tarik ali, Foto: Allmoviephoto.com
Ažurirano: 01.05.2012. 16:47h

Crna Gora za zemlje Zapadne Evrope je kao jedna od država u Persijskom zalivu, jer Zapad toleriše samo ono što je njima u interesu, smatra jedan od najpoznatijih svjetskih intelektualaca Tarik Ali.

Ali, koji je rođen u Pakistanu, u intervjuu za beogradski "Press", kazao je da u Crnoj Gori "novac može natenane da se opere".

"Za Zapad je Crna Gora kao jedna od država u Persijskom zalivu. Novac može natenane da se opere, milijarderi bilo koje nacionalnosti mogu da dolijeću i odlijeću bez ikakve kontrole. To je jedno igralište za evro-bogataše. Zašto bi to bilo koga iznenađivalo? Materijalna osnova za stvaranje tih novih država bila je želja starih birokrata da postanu nova biznis-elita, bez ikakve konkurencije sa drugim narodima. Gledano iz tog ugla, proces je bio veliki uspjeh, ali koliko će dugo to tako ostati", rekao je Ali.

Govoreći o bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Ali je rekao da je to bio rat tadašnjeg predsjednika Amerike Bila Klintona "sa naumom da osnaži NATO i pripremi ga za prodor na istok".

Novac može natenane da se opere, milijarderi bilo koje nacionalnosti mogu da dolijeću i odlijeću bez ikakve kontrole. To je jedno igralište za evro-bogataše. Zašto bi to bilo koga iznenađivalo?

Komentarišući stavove pojedinih analitičara koji su povezivali izgradnju američke vojne baze "Bondstil" na Kosovu sa bombardovanje, Ali je rekao da je osnovni cilj bila ekspanzija NATO-a i jasno ocrtavanje američke hegemonije nad Evropom.

"'Bondstil' i "Tuzla" bili su odrazi ove hegemonije. Prodor na istok bio je vođen iz Vašingtona. U svakom slučaju, bivši sovjetski sateliti su uvršteni u NATO, pod američkom komandom, prije nego što su primljeni u Evropsku uniju. Poljska i Češka su ušle u NATO 1999, pet godina prije ulaska u EU, Bugarska i Rumunija 2004, tri godine prije EU, čak su i Slovačka, Slovenija i baltičke republike primljene mjesec ranije u NATO nego u EU. Čisto da bi se potvrdila simbolička poenta", objasnio je Ali.

Bonus video: