Krivokapić: Velika šteta od velikodržavlja Srbije

Ne može se shvatiti kao dobra namjera ako pozivate lidere građanskih partija iz Crne Gore da prisustvuju kao dijaspora, kazao je on
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2012. 12:56h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić ocijenio je štetnim po odnose dvije države, činjenicu da Vlada Srbija poziva na sastanke predstavnike Srbe iz regiona.

Upitan direktno zašto ne gleda blagonaklono na sastanke predstavnika srpske Vlade i lidera Srba u regionu, Krivokapić je odgovorio:

"Pa zato što su u svojoj izvornoj motivaciji pokazale resantiman velikodržavlja koje Crna Gora prepoznaje kao istorijske štete u našim odnosima. Ne treba podsjetiti da je to velikodržavlje jedino ukinulo državu Crnu Goru 1918. Ne treba podsjetiti da je to bio razlog što smo bili na ivici unutrašnjeg sukoba u Crnoj Gori pod Miloševićevim pritiskom tokom bombardovanja NATO. Ne treba podsjetiti da je strategijom Vlade Srbije za odnose sa Srbima u regionu prvi put ta velikodržavna politika upotrebe Srba u regionu za političke ciljeve druge države postala javna", kazao je Krivokapić u intervjuu beogradskom listu "Danas", dodajući da takva politika Vlade Srbije ne može nazvati dobronamjernom.

"Ne može se shvatiti kao dobra namjera ako pozivate lidere građanskih partija iz Crne Gore da prisustvuju kao dijaspora. Ti Srbi su domicilni narod u Crnoj Gori, nijesu došli iz Srbije. Oni samo imaju drugačije nacionalno osjećanje od jednog dijela Crne Gore", istakao je predsjednik crnogorske Skupštine.

Šteta još veća

Na pitanje, da li vjeruje u mogućnost da Srbija ima snage da se bori za proširenje svoje teritorije, Krivokapić smatra da nije pitanje snage.

"To je pitanje namjere. I zato vidim da je šteta još veća. Ta politika nije mogla da uspije ni kada je Crna Gora bila u zajednici sa Srbijom. Ali je Srbija drži visoko na agendi naših odnosa. Otprilike, to ništa novo nije. To traje od Načertanija samo što je sad postalo zvanični dokument Vlade Srbije. Postoji negativno istorijsko iskustvo o namerama Srbije prema Crnoj Gori, okupacija od 1918", naveo je on.

Na konstataciju novinara "Danasa" da je riječ “okupacija”, možda, preoštra riječ, Krivokapić smatra da nije u pitanju ista ravan.

S druge strane, postoji tendencija - a zbog toga još niko nije istjeran iz Crne Gore - političkog aktivizma sveštenika SPC.

Na pitanje -zašto se sveštenicima SPC ne produžuju dozvole za boravak, Krivokapić je kazao da svaki sveštenik ko ima prijavu boravka nije istjeran.

"Vidite, sveštenici svih ostalih konfesija se uredno prijavljuju, kao i svi stranci. Niko ko ima prijavu boravka nije istjeran. S druge strane, postoji tendencija - a zbog toga još niko nije istjeran iz Crne Gore - političkog aktivizma sveštenika SPC. Oni ne žele da poštuju zakon. Ne žele ni da registruju SPC u Crnoj Gori. Znači ne priznajete državu Crnu Goru kao državu koja sprovodi svoje zakone. I mi to tolerišemo, moram reći. Nije niko zabranio rad SPC u Crnoj Gori", objasnio je Krivokapić

Bonus video: