U javnom sektoru radi 39 hiljada: Vlada opet sprema otkaze

Ministar policije Ivan Brajović je u decembru najavio racionalizaciju, podsjećajući da sadašnju organizaciju državne uprave čine 53 organa
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2012. 08:49h

Tačan podatak zaposlenih u državnoj upravi koji će ostati bez posla znaće se ovih dana, kazao je “Vijestima” pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Veselin Vukčević.

Prema posljednjim podacima Monstata iz 2010. godine, u sektoru državne uprave i obaveznog socijalog staranja zaposleno je 18.868 službenika, dok u administraciji lokalnih samouprava radi 10.500.

U javnom sektoru (državna administracija, obrazovanje, zdravstvo, policija, vojska...) radi 39.000 ljudi, dok je od tog broja 6.299 zaposleno u pravosuđu, a 5.556 u policiji.

Prema podacima iz odgovora na Upitnik EK u javnom sektoru (državna administracija, obrazovanje, zdravstvo, policija, vojska...) radi 39.000 ljudi, dok je od tog broja 6.299 zaposleno u pravosuđu, a 5.556 u policiji.

Ministar policije Ivan Brajović je u decembru najavio racionalizaciju, podsjećajući da sadašnju organizaciju državne uprave čine 53 organa, od čega 16 ministarstava i 37 drugih organa uprave, jedan sekretarijat, 18 uprava, deset zavoda, šest direkcija i dvije agencije.

“Nakon usvajanja plana reorganizacije biće poznat optimalan broj službenika. Realizacijom aktivnosti predviđenih Planom doći će se do tačnog broja viška službenika i definisaće se modeli za rješavanje viška zaposlenih kroz”, kazao je Vukčević.

On je kazao da prva faza pripreme plana znači prezentaciju Vladi i zainteresovanim partnerima optimalne strukture i broja zaposlenih koja mora počivati na pažljivoj analizi sadašnjeg stanja i postupnih i preciznih aktivnosti u narednim godinama.

“Smatramo da ćemo, pripremom sveobuhvatnog dokumenta koji nudi različite opcije, biti u mogućnosti da se opredijelimo za najprihvatljivije rješenje za Crnu Goru i sve uključene u ovaj proces. Obaveze nadležnih organa moraju biti jasno utvrđene i njihovo sprovođenje potrebno je redovno pratiti, kako bi se ostvarili očekivani efekti od njihove primjene”, rekao je Vukčević.

On je podsjetio da je reforma javne uprave definisana istoimenom strategijom za period od 2011. do 2016. godine.

Galerija

Bonus video: