"Vijesti" pisale ambasadorima: Biće kasno za osude nakon novog napada

Mi smo godinama izloženi javnom linču, fizičkim napadima, ugroženi su naši životi i imovina, finansijski smo reketirani...
73 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2012. 09:34h

Izvršni direktor i glavni i odgovorni urednik “Vijesti” Željko Ivanović i Mihailo Jovović uputili su pismo šefu Delegacije Evropske unije u Podgorici Leopoldu Maureru, te ambasadorima SAD, Njemačke, Velike Britanije i Italije Sju Braun, Piusu Fišeru, Ketrin Najts Sends i Serđu Barbantiju, povodom napada i uvreda bivšeg premijera Mila Đukanovića na nezavisne medije, iznijetih u intervjuu Atlas televiziji:

“Poštovane ekselencije, gospodo ambasadori, obraćamo vam se kao predstavnicima vlada velikih demokratskih zemalja u čijim temeljima leži sloboda štampe i izražavanja, kao jedna od najznačajnijih vrijednosti.

Crna Gora zauzima nezavidne pozicije, čak ispod 100. mjesta, mnogo lošije nego zemlje u regionu, dovoljno govori o tome.

Činjenica da u godišnjim izvještajima “Reportera bez granica”, koji prave najmjerodavniji rejting stanja na polju slobode medija u svijetu, Crna Gora zauzima nezavidne pozicije, čak ispod 100. mjesta, mnogo lošije nego zemlje u regionu, dovoljno govori o tome.

Takođe, napisi u najuglednijim listovima na Zapadu, od The Economista, preko FAZ, Der Standarda, La Repubblice do Neuer Zircher Zeitnuga, takođe potvrđuju tezu o nedemokratskim uslovima, privatnoj državi i problemima nezavisnih medija.

Podsjetićemo vas da je nedavno izvjestilac Savjeta Evrope za Crnu Goru Žan Šarl Gardeto saopštio da se divi slobodnim medijima i novinarima u Crnoj Gori, jer za taj posao ovdje treba izuzetna hrabrost.

Poštovana gospodo, mi ne želimo medalje za hrabrost, mi ne želimo uopšte da se hvalimo hrabrošću, mi želimo normalnu zemlju u kojoj će za bavljenje novinarstvom trebati samo dobra volja, obrazovanje i strast, što je praksa u zemljama koje vi predstvaljate.

Mi smo godinama izloženi javnom linču, fizičkim napadima, ugroženi su naši životi i imovina, finansijski smo reketirani...

Mi smo godinama izloženi javnom linču, fizičkim napadima, ugroženi su naši životi i imovina, finansijski smo reketirani zabranom oglašavanja državnih institucija, javnih preduzeća, ali i privatnih formi koje kontroliše Đukanović.

Ogromna sredstva su nam uzele i sudske presude koje su izricane nakon tragikomičnih procesa i mimo prakse Evropskog suda u Strazburu. Kad se sve sabere, izgubili smo milionske iznose novca, samo zato što je šef režima želio da nas uništi i time eliminiše najkredibilniji i najozbiljniji kritički glas u ovoj zemlji.

Vrhunac takve histerične višegodišnje kampanje, i to je neposredni povod ovog pisma, je nedavni ekspoze Đukanovića na njegovoj Televiziji Atlas. Od 90 minuta, navodnog intervjua, koji je u stvari bio njegov monolog, Đukanović je skoro 40 odsto potrošio na naš list. Koliko smo sa jedne strane bili srećni zbog te činjenice, jer nam je ona najbolje potvrdila kvalitet rada i uticaj koji naša novina ima, toliko nas je sa druge strane zabrinula, posebno zbog rječnika koji je koristio u ostrašćenom i bijesnom napadu na nas.

Riječi kao 'monstrum', 'patološka opsjednutost', 'grobnica', 'mafija', 'bolesnici', 'lopovi', samo su dio vokabulara kojim je Đukanović te večeri šokirao ne samo nas i demokratsku javnost, već i dobar dio svojih pristalaca i članova partije. Strepnje se uvećavaju kad se zna da je on tokom svoje nekontrolisane vladavine značajno doprinio sijanju stotina hiljada grobnica širom bivše Jugoslavije.

Riječi kao 'monstrum', 'patološka opsjednutost', 'grobnica', 'mafija', 'bolesnici', 'lopovi', samo su dio vokabulara kojim je Đukanović te večeri šokirao demokratsku javnost.

Uvažene ekselencije, poštovana gospodo, možda vam nije poznato, ali zahvaljujući ovako brutalnom odnosu Đukanovića, njegovih partnera u vlasti, ali i podzemlju, kao i njegovim institucijama, naš dnevnik već godinama radi u nenormalnim, gotovo ratnim uslovima.

Dva člana redakcije imaju 24-časovno obezbjeđenje, naša zgrada je pod stalnim video-nadzorom, bili smo prinuđeni da angažujemo specijalnu agenciju za sigurnost i zaštitu kako bi, koliko toliko, preduprijedila nova ugrožavanja ljudi i imovine.

Nakon najnovijih prijetnji koje dolaze od Đukanovića, ali i od njegovih partnera i prijatelja iz podzemlja, poslali smo Upravi policije prije dvije nedjelje zahtjev da uradi procjenu bezbjednosti lica i imovine naše redakcije. Još čekamo odgovor.

Sigurni smo da ste svjesni opasnosti zakašnjele reakcije, davanja izjava saučešća i osude nakon što se desi neki novi atak na slobodu izražavanja

Očekujemo da će vaše vlade, kroz dijalog i partnerski odnos koji imaju sa predstavnicima Crne Gore, krajnje ozbiljno iznijeti ovaj problem i insistirati na preduzimanju hitnih i sveobuhvatnih mjera na zaštiti zaposlenih i imovine naše kompanije, ali i obezbjeđenju normalnih uslova za rad ostalih slobodnih medija. Sigurni smo da ste svjesni opasnosti zakašnjele reakcije, davanja izjava saučešća i osude nakon što se desi neki novi atak na slobodu izražavanja, pa vas molimo da učinite sve što je u vašoj moći kako bi se preduprijedila jedna takva situacija i kako bi se šefu DPS-a poslala jasna poruka da je on lično odgovoran za bezbjednost nezavisnih medija, jer je on faktički i premijer i predsjednik ove države”.

Galerija

Bonus video: