SDP i opoziciji nije jasan zahtjev iz DPS-a: Vukčeviću nije dobro

Zašto je poslanik DPS-a tražio istragu o tome ko dostavlja "Vijestima" dokumenta iz Savjeta Evrope
51 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Vukčević, Foto: Boris Pejović
Zoran Vukčević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.04.2012. 06:56h

Potpredsjednik Skupštine i SDP-a Rifat Rastoder ocijenio je neshvatljivim zahtjev poslanika DPS-a Zorana Vukčevića da se utvrdi ko je “Vijestima” dao informacije iz Nacrta preliminarnog izvještaja Savjeta Evrope o Crnoj Gori, tražeći istovremeno da se preduzmu adekvatne mjere prema onima koji su ustupili dokument na uvid.

Rastoder je, povodom Vukčevićevog pisma šefu parlamenta, rekao “Vijestima” da mu je neugodno komentarisati obraćanje kolege predsjedniku Krivokapiću.

“Što je potpuno legitimno. Uvažavam slobodu novinara, jer na kraju, mi smo se opredijelili da stvorimo ambijent za slobodu medija koja uvažava dostojanstvo drugih, ali tu ne vidim toliki problem da bi se bavili istragama”, rekao je Rastoder.

Fusnota protiv progresa domovine?

“Vijesti” su prethodne sedmice, na osnovu povjerljivog dokumenta dostavljenog članovima PSSE, objavile da se u njegovoj fusnoti konstatuje da je protiv lidera DPS-a Mila Đukanovića “i dalje na snazi optužnica za organizovani kriminal i šverc cigareta”, koju je podiglo tužilaštvo u Bariju.

"Sve rade kako bi naškodili svojoj državi i u toj borbi ne žale ništa, ni morala, ni dostojanstva”

Vukčević je zato predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću uputio pismo u kojem od njega traži da preduzme sve potrebne mjere prema onima koji su ustupili dokument i prema onima koji su izvode objavili, te da se neodgovorni, neprofesionalni pojedinci otkriju i kazne u skladu sa zakonima Crne Gore.

Optužujući kolege iz skupštine da su “Vijestima” dostavili dokument, Vukčević je u pismu istakao da taj postupak predstavlja dokaz “koliko je pojedincima stalo do progresa svoje domovine”.

“Bilo da su predstavnici naroda u parlamentu, bilo da su nezavisni novinari. Sve rade kako bi naškodili svojoj državi i u toj borbi ne žale ništa, ni morala, ni dostojanstva”, ističe se u otvorenom pismu Vukčevića.

Pavlović: Obična glupost

Poslanik PzP-a Koča Pavlović smatra da je postupak Vukčevića “najobičnija glupost”, jer ne postoji, kako je rekao, nijedno racionalno utemeljenje za “pravljenje lova na vještice”.

Protivim se da različiti predstavnici organa stavljaju oznake 'tajno' ili 'povjerljivo' na stvari koje to ne zaslužuju, kako bi se spriječilo da javnost nešto zna

“Koji je interes države da se sakrije činjenica da je proces protiv Đukanovića u Italiji samo suspendovan, ali ne i zatvoren. To je pokušaj zastrašivanja medija i vršenje pritiska na ono što je jedna od temeljnih sloboda novinara, a to je da imaju svoj izvor, koji ne moraju nikome da otkrivaju”, rekao je Pavlović.

Navodeći da ne razumije logiku zbog koje je Vukčević pisao Krivokapiću, potpredsjednik Nove Goran Danilović rekao je da je on “u principu uvijek protiv toga da se istražuje kako je ko i zašto dostavio nešto medijima”.

“Ako je time učinjena korist zajednici, ali ne i šteta lično ili instucionalno. U ovom slučaju ne vidim da je moglo biti ikakve štete. Protivim se da različiti predstavnici organa stavljaju oznake 'tajno' ili 'povjerljivo' na stvari koje to ne zaslužuju, kako bi se spriječilo da javnost nešto zna. Interes javnosti je da zna i u ovom slučaju”, naglasio je Danilović.

Kazao je i da ne vidi ništa dramatično u objavljivanju navoda iz dokumenta u “Vijestima” da bi se sprovodila bilo kakva istraga: “Mislim da je to mali rat DPS-a i SDP-a, ali da su ljudi iz DPS-a našli potpuno nezanimljivu temu”.

Bonus video: