Formiraće Odbor za praćenje borbe protiv kriminala i korupcije

U okviru premijerskog sata, prema izmjenama Poslovnika, poslanicima će biti omogućeno komentarisanje odgovora predsjednika Vlade
0 komentar(a)
korupcija, Foto: Shutterstock.com
korupcija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 25.04.2012. 15:36h

Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore dogovorio je izmjene Poslovnika parlamenta, prema kojima je predviđeno formiranje posebnog odbora sa ciljem praćenja borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Izmjenama Poslovnika, koje bi trebalo da budu usvojene do kraja proljećnog zasjedanja Skupštine, predviđeno je i da Odborom za antikorupciju predsjedava predstavnik iz redova opozicije.

Izmjenama Poslovnika predviđeno je i razdvajanje Odbora za evropske integracije i međunarodne odnose, odnosno formiranje novih skupštinskih tijela – Odbora za evropske integracije i Odbora za međunarodnu saradnju i iseljenike.

U okviru premijerskog sata, prema izmjenama Poslovnika, poslanicima će biti omogućeno komentarisanje odgovora predsjednika Vlade, komunikacija i dijalog, a ne samo pitanje i odgovor premijera, što je do sada bio slučaj.

Kontrola organa

Govoreći o formiranju Odbora za antikorupciju potpredsjednik Nove Goran Danilović rekao je da će to skupštinsko tijelo “nadgledati rad organa koji se bore protiv korupcije i organizovanog kriminala”.

“To je, nakon svega, dobra vijest. Krenuli smo prije dvije godine sa pričom o formiranju odbora za nadgledanje korupcije i organizovanog kriminala, lutali u rješenjima, ubjeđivali se, na kraju smo ipak dogovorili da dobijemo zaseban odbor za antikorupciju. Imaćemo omogućenu komunikaciju sa predlagačima akata, predstavki i žalbi na račun rada organizacija koje treba da sprovode borbu protiv korupcije i kriminala”, rekao je Danilović nakon sjednice Kolegijuma.

Pojasnio je i da bi nova skupštinskaa tijela trebalo da budu formirana do 31. jula, do kada će “svi odbori i sve novo po Poslovniku biti konstituisano”. Komentarišući formiranje posebnog Odbora za evropske integracije, on je rekao da će na taj način biti ojačana uloga parlamenta u procesu pregovora sa EU. I tim odborom, kako je pojasnio, predsjedavaće opozicionar.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Suljo Mustafić rekao je da je novi Poslovnik dobra vijest za crnogorski parlamentarizam.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Suljo Mustafić rekao je da je novi Poslovnik dobra vijest za crnogorski parlamentarizam, jer je postignut konsenzus. Poseban akcenat Mustafić je stavio na Odbor za međunarodnu saradnju i iseljenike.

“Preko tog tijela se pravi jača veza sa iseljenicima, i na takav način se brine o našoj dijaspori koja je brojna, a koju čine uglavnom pripadnici manjinskih naroda”, rekao je Mustafić.

Mehmet Bardhi (Demokratski savez) rekao je da je Kolegijum prihvatio predlog albanskih partija da se u Skupštini formira kancelarija za albanski jezik, za prevođenje, potrebe poslanika, službenika i građana, te da u kancelariji budu stalno zaposlena dva prevodioca sa visokom stručnom spremom, kao i daktilografkinja.

Bonus video: