CDT: Partije tokom izborne kampanje od građana dobile 30.000 eura

„U Tivtu su partije sakupile ukupno 10.200 eura od priloga fizičkih lica, i to DPS pet hiljada i SDP 5,2 hiljade"
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2012. 11:52h

Političke partije prihodovale su tokom izborne kampanje u Herceg Novom nešto više od 20 hiljada eura od priloga građana, a u Tivtu 10,2 hiljade, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).Predsjednica CDT-a Milca Kovačević navela je u saopštenju dostavljenom agenciji MINA da je Demokratska partija socijalista (DPS) u Herceg Novom od fizičkih lica skupila 8,7 hiljada eura, Socijaldemokratska 6,12 hiljada, a Pokret za promjene (PzP) 1,5 hiljada.Kako je kazala, Novska lista u Herceg Novom je od građana dobila 3.5 hiljada, dok je Otadžbinska srpska stranka prihodovala 270 eura.Prema riječima Kovačević, priloge nijesu prijavile Socijalistička narodna partija, Nova sprska demokratija, Demokratska srpska stranka, Demokratski centar Boke, Srpska lista i Spska koalicija.

U Tivtu ni cenat prijavljen za opoziciju„U Tivtu su partije sakupile ukupno 10.200 eura od priloga fizičkih lica, i to DPS pet hiljada i SDP 5,2 hiljade. Ostale partije, prema izvještajima, nijesu dobile priloge od fizičkih lica“, rekla je ona.Kovačević je ocijenila da je novo rješenje iz Zakona o finansiranju političkih partija, prema kojem su partije dužne da 15-odnevno u toku izborne kampanje Državnoj izbornoj komisiji (DIK) dostavljaju izvještaj o prilozima pravnih i fizičkih lica, uoči lokalnih izbora u Tivtu i Herceg Novom tek djelimično sprovedeno.

Za partiju koja 15-odnevno u toku izborne kampanje ne dostavlja izvještaj DIK-u zaprijećena je novčana kazna od deset do 20 hiljada eura

Kako je kazala, pozitivno je da su sve partije i liste koje su učestvovale na izborima DIK-u podnijele makar po jedan izvještaj o prilozima pravnih i fizičkih lica.„Osnovni utisak koji se nameće nakon analize izvještaja je da partije nijesu razumjele kad počinje, a kad se završava izborna kampanja. Izvještaji su podnošeni u potpuno različitim periodima i odnosili se na različite periode kampanje“, navela je Kovačević. Ona smatra da se to dogodilo jer je DIK propustila da pruži odgovarajuće uputstvo partijama o datumima i rokovima za podnošenje izvještaja, što je izazvalo loše sprovođenje pravila. „Implementacija zakona neće biti bolja dok god organi za sprovođenje izbora ne počnu aktivno raditi na boljoj implementaciji zakona, umjesto reaktivnog postupanja kada se problem već pojavi“, ocijenila je Kovačević.

Prema njenim riječima, za partiju koja 15-odnevno u toku izborne kampanje ne dostavlja izvještaj DIK-u zaprijećena je novčana kazna od deset do 20 hiljada eura.

DIK da se izjasni o zbrci

Kovačević očekuje od DIK da se izjasni o „zbrci sa rokovima i datumima“, kako bi i javnosti i nadležnim organima bilo jasno koje su partije zapravo prekršile Zakon o finansiranju političkih partija. „Ono što je interesantno je da niti jedna partija nije prijavila priloge od pravnih lica. Čak četiri liste su prijavile budžetska sredstva za finansiranje izborne kampanje kao priloge pravnih lica, što ukazuje na nepoznavanje i nerazumijevanje zakona“, rekla je ona. Osim toga, dodaje Kovačević, neke partije su kao priloge pravnih lica prijavile prenos sredstava od sopstvenih centrala ili opštinskih odbora. „Ova praksa je suprotna Zakonu, jer partije sredstva koja dobijaju za redovan rad koriste za izbornu kampanju, dakle suprotno namjeni. Na taj način se učesnici izbora dovode u neravnopravan položaj, naročito male partije i građanske liste koje nemaju ovu vrstu prihoda“, zaključila je ona.

Bonus video: