Medojević: Ako ne promijene izborna pravila, rješenje je bojkot izbora

Medojević je upozorio da su izbori u Herceg Novom i Tivtu pokazali da vlast i dalje u kampanji koristi državne resurse i tajne fondove
66 pregleda 0 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.04.2012. 07:13h

Ukoliko se izborna pravila ne promjene prije jeseni, opozicija treba ozbiljno da razmotri ideju o bojkotu parlamentarnih izbora, ocijenio je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

On je upozorio da su izbori u Herceg Novom i Tivtu pokazali da vlast i dalje u kampanji koristi državne resurse i tajne fondove, zbog čega postoji realna opasnost da se i jesenji izbori "održe bez pravila". Medojević smatra da bi zajednički bojkot, uz podršku međunarodne zajednice, mogao natjerati vlast da poštuje izborna pravila.

"Bojkot je snažno oružje protiv diktatorskih režima, i ima smisla samo ako su svi glavni politički akteri u njemu. Treba da ima podršku civilnog sektora, sindikata, studenata i slobodne javnosti, i mora postojati određeni politički cilj. Zahtjev mora biti formiranje tehničke vlade koja bi uradila određene stvari koje bi značile slobodne izbore", kazao je Medojević.

"Milošević je u Srbiji tada bio mnogo jači nego što je Đukanović danas u Crnoj Gori. Crnogorska opozicija je danas, bez obzira šta neko misli o njoj, u mnogo boljem stanju nego srpska opozicija uoči stvaranja DPS-a"

On je upozorio da prije jesenjih izbora treba obezbijediti jednake uslove za sve učesnike u procesu formiranjem tehničke vlade.

Takva vlada, smatra Medojević, morala bi obezbijediti depolitizaciju policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), zabranu državnim funkcionerima da učestvuju u predizbornoj kampanji, reformu Javnog servisa, ali i definisati finansiranje političkih partija i izbornih kampanja. Mogućnost bojkota parlamentarnih izbora nagovijestio je ranije i predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić kada je, nakon izbora u Herceg Novom i Tivtu, rekao da će pokrenuti prijave protiv onih državnih funkcionera koji su zlouptrijebili svoju funkciju dolazeći u Herceg Novi, navodeći da više nikada neće učestvovati u izborima ukoliko se ne obezbijede fer i demokratski uslovi.

Medojević tvrdi da opozicione partije nijesu konkretno razgovarale o mogućnosti bojkota, upozoravajući da to pitanje treba riješiti do kraja maja kako bi na vrijeme bila spremna strategija opozicionog nastupa. "Ukoliko bilo koja parlamentarna opoziciona partija nije za bojkot, on nije za razmatranje. Bojkot nema efekat ako svi nijesu u njemu".

Podsjećajući na lokalne izbore na Cetinju, Mojkovcu i Kotoru, koji su bojkotovali PzP i Nova, dok je SNP izašla na izbore, Medojević je izrazio sumnju da bi ta stranka mogla stati iza ideje o bojkotu.

Medojević smatra da će mogućnost bojkota izbora zavisiti i od zahtjeva međunarodne zajednice, pojašnjavajući da njegova partija tu ideju predstavlja u razgovorima sa stranim zvaničnicima.

Perdsjednik PzP-a je podsjetio da je međunarodna zajednica odigrala ključnu ulogu u smjeni režima Slobodana Miloševića, kada je ujedinila opozicione partije i civilni sektor.

On nije odbacio mogućnost da se strani zvaničnici usprotive ideji o bojkotu izbora u Crnoj Gori, ističući da u tom slučaju opozicija mora ujedinjena ući u izbornu trku. Međunarodna zajednica bi, smatra on, mogla odigrati presudnu ulogu u ujedinjenju opozicije, kao u Srbiji 2000. godine.

"Milošević je u Srbiji tada bio mnogo jači nego što je Đukanović danas u Crnoj Gori. Crnogorska opozicija je danas, bez obzira šta neko misli o njoj, u mnogo boljem stanju nego srpska opozicija uoči stvaranja DPS-a".

Lider PzP-a smatra da bi, ukoliko ne dogovori zajedničku strategiju prije ljeta, opozicija mogla na jesen ući u neravnopravnu izbornu trku u kojoj bi doživjala veliki poraz.

Milošević je u Srbiji tada bio mnogo jači nego što je Đukanović danas u Crnoj Gori. Crnogorska opozicija je danas, bez obzira šta neko misli o njoj, u mnogo boljem stanju nego srpska opozicija uoči stvaranja DPS-a

Bonus video: