Vesković nudi rješenje za Demokratsku zajednicu Muslimana-Bošnjaka

Vesković je rekao da od sunarodnika očekuje da podrže PzP i da Bošnjaci i Muslimani treba da prestanu da glasaju za one koji su ih proganjali
89 pregleda 0 komentar(a)
Nebojša Medojević, Rifat Vesković, Foto: Zoran Đurić
Nebojša Medojević, Rifat Vesković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.04.2012. 07:00h

Dosadašnji predsjednik Demokratske zajednice Muslimana/Bošnjaka (DZMB) Rifat Vesković kazao je da će rad te stranke biti zamrznut, ukoliko predsjedništvo ocijeni da nema kapaciteta za dalji rad.

Vesković, koji je prošle nedjelje prešao u Pokret za promjene (PzP), najavio je da će se predsjedništvo DZMB uskoro sastati kako bi razmotrilo planove o budućnosti stranke.

On smatra da je teško nastaviti rad u nedemokratskoj atmosferi koja vlada na crnogorskoj političkoj sceni, navodeći da će stranka teško opstati u postojećim kapacitetima.

"Članovi su uglavnom mladi ljudi, studenti i oni koji su tek završili fakultete. Zaposleni u javnim ustanovama odavno su napustili stranku, a zadnjih 10 dana napustilo je i nekoliko osoba koje su se 2009. godine nalazile na izbornoj list", smatra Vesković, navodeći da su na osipanje članstva uticali i politički pritisci.

"Nekoliko članova stranke, inače svršenih studenata, došli su da mole da napuste stranku kako bi mogli da odrade pripravnički staž. To je crnogorska demokratija, i ako neko od Bošnjaka misli da je to dobro, čestitam im, iako su oni najveće žrtve ovog režima".

Vesković je rekao da će kao član PzP-a raditi na jačanju te partije na sjeveru, i to uglavnom u sredinama u kojima žive Muslimani i Bošnjaci

"Bošnjačka stranka je najgora varijanta za Bošnjake, jer to je treća liga u Crnoj Gori. Dok smo bili zajedno u SDA, ti ljudi koji su sada u Bošnjačkoj stranci bili su neka najniža klasa. Zato kao lider nisam išao za njima, jer oni treba da idu za mnom", pojasnio je on.

Vesković je rekao da će kao član PzP-a raditi na jačanju te partije na sjeveru, i to uglavnom u sredinama u kojima žive Muslimani i Bošnjaci. On je kazao da su za članstvo u toj stranci već zainteresovani neki koji su bili bliski SDA i BS. Vesković očekuje da PzP formira jake odbore u Rožajama, Plavu, Bijelom Polju i Pljevljima.

"Smatram da su Bošnjaci neopravdano zaobilazili PzP i ulazili u neke partije koje su prema njima bile najmanje naklonjene", kazao je Vesković, navodeći da ne pretenduje na neku visoku funkciju u novoj stranci.

Vesković je rekao da od sunarodnika očekuje da podrže njegovu novu stranku, pojašnjavajući da Bošnjaci i Muslimani treba da prestanu da glasaju za one koji su ih proganjali.

"Ukoliko smatraju da nam je dobro, a nikad nije bilo gore, neka im je srećno. Kako bi rekao Slavko Perović - neka podržavaju svoje gonitelje", tvrdi Vesković.

Bonus video: