Tražiće da se promijeni fusnota o Đukanoviću

Iz DPS kažu da se Đukanović i šverc ne pominju u preliminarnom izvještaju SE, nego u njegovom nacrtu
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2012. 07:45h

Šefica delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Valentina Radulović-Šćepanović kazala je da je delegacija Crne Gore pripremila amandman na formulaciju preliminarnog Nacrta izvještaja Savjeta Evrope, prema kojoj je "protiv predsjednika DPS-a Mila Đukanovića i dalje na snazi optužnica za organizovani kriminal i šverc cigareta koju je podiglo tužilaštvo u Bariju".

Delegaciju Crne Gore u PSSE, osim Radulović-Šćepanović, čine i stalni članovi iz redova SDP-a i SNP-a Džavid Šabović i Obrad Gojković, odnosno njihovi zamjenici Zoran Vukčević (DPS), Ervin Spahić (SDP) i Snežana Jonica (SNP).

"Vijesti" su, na osnovu povjerljivog dokumenta dostavljenog članovima PSSE, u koji su imale uvid, objavile da se u fusnoti konstatuje da je Đukanović prošle godine ponovo izabran za šefa DPS-a, te da je protiv njega i dalje na snazi optužnica "za organizovani kriminal i šverc cigareta", koju je podiglo tužilaštvo u Bariju.

"'Vijesti' nijesu mogle imati uvid u preliminarni izvještaj, jer on nije ni sačinjen. Tačno je da se takva formulacija nalazi u preliminarnom nacrtu izvještaja, na koji je delegacija Crne Gore pripremila reakciju u vidu amandmana. Nije tačno da je protiv predsjednika DPS-a na snazi optužnica, jer ona nikad nije ni bila podignuta, već se radi o netačnoj i neutemeljenoj informaciji preuzetoj iz izvora koji je nereferentan i potpuno nepouzdan", kazala je Radulović-Šćepanović.

Nije tačno da je protiv predsjednika DPS-a na snazi optužnica, jer ona nikad nije ni bila podignuta, kazala je Radulović-Šćepanović

"Predmet arhiviran"

Ona je navela da je istraga koja je vođena završena, te da je predmet "arhiviran na zahtjev tužioca iz Barija lično, još 2009. godine".

"Tadašnji ministar finansija Crne Gore Miroslav Ivanišević je jedini državni službenik protiv koga je podignuta optužnica i organizovano suđenje. Pravosnažnom presudom suda u Bariju on je oslobođen svih optužbi. Italijanski sud presudio je da je posao tranzita cigareta u Crnoj Gori rađen po propisima i ukazao da utisci i puke sumnje političkih oponenata ne mogu biti relevantni dokazi u sudskom procesu", rekla je Radulović Šćepanović, poručujući da je pitanje za SE "kako je u preliminarni nacrt izvještaja dospjela dezinformacija iz nepouzdanih i tendencioznih izvora".

Da se utvrdi prava istina

Član PSSE i poslanik SDP-a Džavid Šabović rekao je "Vijestima" da bi najprije trebalo utvrditi šta je istina u dokumentu SE:

"S obzirom na to o kome se radi, treba da se utvrdi prava istina, jer utvrđivanje prave istine najviše odgovara onome koji je zapravo prozvan. To mislim bilo da se radilo o nekom iz moje partije, počev od predsjednika (Ranko Krivokapić) pa do mene. Ili pak o nekom članu moje porodice", rekao je Šabović.

On je uvjeren da će, sve dok se ne utvrdi prava istina, "ličnost koja se pominje i njegova porodica uvijek biti na tapetu".

"I onih kojih traže istinu i onih drugih, zluradih. Zbog toga bi bio red, a ponovo podvlačim, u interesu je njega lično i njegove partije i države, da se konačno stavi tačka na tu priču, a to je utvrđivanje prave istine", poručio je Šabović.

Odgovarajući na pitanje mogu li činjenice objavljene u fusnoti preliminarnog izvještaja nanijeti štetu Crnoj Gori, uoči otvaranja pregovora sa EU o članstvu, Šabović je rekao da "sve što je u ovom trenutku pisano i rečeno o Crnoj Gori u negativnom kontekstu, sigurno ostavlja nekakve posljedice".

"Sve što se o bilo kojem čovjeku iz Crne Gore, koji znači nešto, napiše u negativnom kontekstu, sigurno da šteti državi", kazao je Šabović

"Sve što se o bilo kojem čovjeku iz Crne Gore, koji znači nešto, napiše u negativnom kontekstu, sigurno da šteti državi, pa moja priča o utvrđivanju istine dobija još više na težini", zaključio je Šabović.

Šefica krši proceduru Savjeta Evrope

Komentarišući najavljeni amandman Radulović-Šćepanović, Snežana Jonica (SNP) kazala je "Vijestima" da "po proceduri Komiteta za monitoring amandmani Delegacije ne bi trebalo da budu dostupni javnosti, što važi i za preliminarni izvještaj".

"Čudi me da šefica delegacije krši to pravilo, mada mi je jasno da u DPS-u ni pravila PSSE nijesu važna kad treba braniti predsjednika partije", rekla je Jonica, pojašnjavajući da je riječ o amandmanu jednog dijela delegacije Crne Gore, sa kojim ona nije bila saglasna.

Ubijeđena da postoje razlozi zbog kojih su izvjestioci smatrali potrebnim da u tekst izvještaja unesu fusnotu, Jonica je kazala da su izvjestioci očigledno "jako dobro upoznati sa stanjem u Crnoj Gori u svim oblastima”.

Šabović je kazao da nije upoznat sa amandmanom o kojem je govorila Šćepanović-Radulović pa, kako je rekao, shodno tome nije mogao ništa detaljnije da komentariše.

Galerija

Bonus video: