"Ako hoćete u NATO, morate se riješiti dominacije Rusa"

Moraju se pružiti dokazi posvećenosti borbi protiv ogranizovanog kriminala, korupcije, nepotizma i slobode medija, istakao je Vilson
106 pregleda 0 komentar(a)
Dejmon Vilson, Foto: Luka Zeković
Dejmon Vilson, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.04.2012. 09:46h

Potpredsjednik Atlantskog savjeta SAD Dejmon Vilson kazao je da Crna Gora, da bi mogla ući u NATO, mora riješiti pitanje dominacije Rusije na svojoj teritoriji.

Vilson je “Vijestima” rekao da je Crna Gora država skladnih multietničkih odnosa, rasterećena konflikata regiona i “definitivno država koja od svih zemalja bivše Jugoslavije ima najbolje odnose sa susjedima”.

“Ali to nije dovoljno. Moraju se pružiti dokazi posvećenosti borbi protiv ogranizovanog kriminala, korupcije, nepotizma, omogućiti poštovanje ljudskih prava i slobode medija. Tu su i pitanja dominacije nekih drugih država na teritoriji Crne Gore, prije svega Rusije. Sve se to mora riješiti prije poziva za članstvo u NATO”, istakao je Vilson.

On je juče počeo posjetu Crnoj Gori razgovorima sa najvišim zvaničnicima Filipom Vujanovićem, Rankom Krivokapićem, Igorom Lukšićem i šefom diplomatije Milanom Roćenom te sa članovima parlamentarnog Odbora za bezbjednost i odbranu. Delegacija Atlantskog savjeta SAD, koju predvodi Vilson, došla je da bi procijenila dosadašnje rezultata države u ispunjavaju uslova za ulazak u NATO.

“Put u NATO nije samo tehnički proces i zato mora postojati iskrena želja cijelog društva, a ne samo jedne stranke ili pojedinaca da bi uspio”, ocijenio je Vilson.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: