Josipović: Bez udara na kriminal nema ozbiljnog društva

"Niko nikoga ni na šta ne može primorati, svaka zemlja koja ide u proces pridruživanja EU, osim što to mora željeti, to mora i uraditi"
0 komentar(a)
Ivo Josipović, Foto: Savo Prelević
Ivo Josipović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.04.2012. 08:16h

Bez borbe protiv organizovanog kriminala nema demokratskog i uspješnog društva, a ja sam siguran da Crna Gora to može i da ima i kapacitete za to, poručio je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

U izjavi “Vijestima” toko nedavnog GLOBSEC-a u Bratislavi, Josipović je kazao da proces pregovora sa Evropskom unijom nije lak, te da se pred zemlje stavljaju sve veći i veći izazovi.

Komentarišući odnose Crne Gore i Hrvatske, Josipović je kazao da je jedan od temelja hrvatske politike podrška susjedima i prijateljima na ulasku u EU, te da se to odnosi isto i na Crnu Goru. Hrvatska će pružiti, dodao je, svaku moguću političku i tehničku pomoć.

“Sami proces pregovora nije uvijek lak, stavljaju se pred zemlje sve veći i veći izazovi. Borba protiv organizovanog kriminala, ozbiljne ekonomske reforme, ljudska prava, uključujući i slobodu medija, su izazovi na koje nije uvijek lako odgovoriti”, ocijenio je hrvatski šef države.

Kaže da je Hrvatska prošla krzo sve to, i da se isplati: “I mi smo prošli taj put i mogu reći da je Hrvatska kroz pregovore, kroz reforme koje smo učinili postala bolje društvo. Ja sam siguran da će i Crna Gora doživjeti jednu novu renesansu primjenjujući najviše standarde. Siguran sam da Crna Gora to može i da ima i kapacitete za to”.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: