Konjević: Svi ugovori opština moraju biti transparentni

“Podrazumijeva se da je ovdje riječ o internet stranicama lokalnih samouprava”, pojasnio je Konjević
0 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Arhiva Vijesti
Raško Konjević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.04.2012. 10:31h

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu nije se izjasnio o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, koji su podnijeli poslanici Raško Konjević i Hidajeta Bajramspahić, zato što Vlada nije dala mišljenje o tom aktu.

Iako su članovi odbora iz redova SDP-a smatrali da se o predloženim izmjenama to skupštinsko tijelo može izjasniti i bez mišljenja Vlade, Aleksandar Damjanović (SNP) rekao je da bi bilo zanimljivo vidjeti stav Vlade, a na bazi resornog Ministarstva unutrašnjih poslova, na čijem je čelu Ivan Brajović, inače kadar SDP.

Objašnjavajući da je suština predloženih izmjena zakona ta da se poveća javnost i transparentnost rada lokalnih samouprava, Konjević je rekao da bi svi ugovori koji se sklapaju sa pravnim licima morali biti objavljeni na internet stranicama lokalnih uprava, te na taj način dostupni građanima.

“Više NVO je prethodnih godina pratila transparentnost u radu lokalnih uprava, svijetli primjeri su bili Herceg Novi, Kotor i Tivat. Jedan od motiva za izmjene zakona je ugovor potpisan sa 'Carinama' o prodaji zemljišta vrijedan 2,5 miliona eura. Ugovor je potpisan prošle godine, a građani su o tome saznali tek prije 20-ak dana putem medija”, pojasnio je Konjević.

Sve na sajtu

Saglasan da bi svi dokumenti, a ne samo ugovori trebalo da budu objavljivani, Šefkija Murić (DPS) kazao je da je “internet prezentacija” širok pojam, jer to mogu biti i društvene mreže.

“Podrazumijeva se da je ovdje riječ o internet stranicama lokalnih samouprava”, pojasnio je Konjević.

On je rekao da je prema građanima korektno ako se na sajtu objave višemilionski ugovori, jer bi se tako poštedjela administracija oko zahtjeva o slobodnom pristupu informacijama.

“Privatizacioni ugovori Vlade su svi na sajtu, ne znam zašto onda ne bi bili i ugovori sa pravnim licima”, rekao je Konjević, navodeći da će se zakonom optšine natjerati da kroz statute definišu načine kako da povećaju transparentnost rada.

Bonus video: