Lekić: U jedinstveni front se mora krenuti iskreno i odmah

Bivši šef diplomatije za "Vijesti" govori o predstojećim parlamentarnim izborima, protivnicima vlasti i mogućem povratku Đukanovića
51 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Lekić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.04.2012. 07:59h

Najopasniji vid miniranja jedinstvenog političkog savezništva predstavlja javno simuliranje spremnosti na zajedništvo. Iza toga se u stvari krije sistematski rad protiv takvog saveza, smatra profesor na Univerzitetu u Rimu i bivši šef crnogorske diplomatije Miodrag Lekić.

U razgovoru za “Vijesti”, Lekić tvrdi i da jedinstveni politički front ne bi trebalo “sklepati” u posljednjem trenutku “sa ovim ili onim izbornim sloganom”, ističući da je političko jedinstvo neophodno koncipirati na ozbiljnim i iskrenim principima.

“I to sa zajedničkim programom i garancijama da će program kao takav biti poštovan. Uporedna iskustva pokazuju da zajednički front na izborima ima veće šanse za pobjedu”, rekao je Lekić.

Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima i o tome na koji bi način opozicija trebalo da učestvuje na njima, Lekić je rekao da “u elementarno demokratskim državama zakazivanje prijevremenih izbora nije partijska svojina stranaka na vlasti”.

“Koje mogu prema njenim interesima, a raznim prepadima i podvalama opoziciji, da određuju dan kada će izbori biti održani. Dobra politička praksa u demokratskim društvima upućuje na potrebu postizanja zajedničkog konsenzusa ukupnih političkih snaga oko datuma izbora. Izborni okršaj dolazi kasnije, ali prethodna pravila, među kojima i datum prijevremenih izbora, unaprijed se zajednički dogovaraju. Naravno, ako je taj dogovor moguć”, naglasio je Lekić.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: