Kinezi kreću ka Evropi preko Crne Gore

Kineski privrednici u koordinaciji sa nadležnim komitetima Komunističke partije Kine već duže se pripremaju za dolazak u ovaj dio Evrope
112 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2012. 08:25h

Iako njihovi sunarodnici mahom ne znaju gdje se na mapi svijeta nalazi Crna Gora, kineski privrednici u koordinaciji sa nadležnim komitetima Komunističke partije Kine već duže se pripremaju za dolazak u ovaj dio Evrope, sa fokusom na investicije u oblasti infrastrukture i energetike, kao i na Luku Bar.

I dok se postavlja pitanje koji je interes najmnogoljudnije zemlje i jedne od najbrže rastućih ekonomija svijeta da ulaže u Crnu Goru, izgradnja boljih trgovinskih i ekonomskih odnosa Podgorice i Pekinga je takođe “visoko na listi prioriteta” Crne Gore.

Tako piše u Izvještaju o spoljnopolitičkim priotitetima Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), u kojem stoji da je riječ o privredi sa “izuzetno dinamičnim razvojem”.

“Vijestima” je jedan član državnog vrha ranije nezvanično saopštio da je namjera Kine da ima dobre pozicije i bliske odnose sa Crnom Gorom, računajući da bi ona mogla u dogledno vrijeme biti dio Evropske unije.

“Vijestima” je jedan član državnog vrha ranije nezvanično saopštio da je namjera Kine da ima dobre pozicije i bliske odnose sa Crnom Gorom, računajući da bi ona mogla u dogledno vrijeme biti dio Evropske unije

U Podgorici je prije par sedmica bio potpredsjednik Vlade Kine Hui Liangju, a prije tri dana Delegacija Odjeljenja za međunarodne odnose Centralnog Komiteta Komunističke Partije NR Kine.

S obzirom na činjenicu da je Kina među prvim zemljama koja je sa zvaničnom Podgoricom uspostavila diplomatske odnose nakon obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine, namjera je i zvaničnog Pekinga, kako je saopšteno iz kineske ambasade u Crnoj Gori, da sačuva tradicionalno dobre odnose.

“I da ih podigne na jedan novi nivo i kvalitet, uz svestrani razvoj prijateljske saradnje u svim oblastima na osnovu principa ravnopravnosti, uzajamne koristi i međusobnog poštovanja, bez obzira na razliku u veličini i stepenu razvijenosti između naše dvije zemlje”, tvrdi kineski ambasador u Podgorici Ži Žaolin.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: