Pavlović: Lukšić će predstojeće konsultacije pretvoriti u predstavu za Brisel

Koča Pavlović smatra da se Lukšić od istorijskog sporazuma oko jezika i izbornog zakona “srozao na nivo izaslanika šefa režima”
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2012. 07:14h

Poslanik PzP-a Koča Pavlović rekao je da u toj partiji ne očekuju da će najavljeni razgovori premijera Igora Lukšića sa opozicijom, planirani za 18. april, o izmjenama Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe dati rezultate, jer prvi ministar u Vladi nema “ni autonomiju, ni neophodan politički legitimitet”.

Istovremeno, smatra Pavlović, vladajuću koaliciju ne interesuju nikakve reformske promjene Ustava. On je, u izjavi “Vijestima” rekao da se Lukšić od istorijskog sporazuma oko jezika i izbornog zakona “srozao na nivo izaslanika šefa režima”.

“A njegova Vlada se pretvorila u žiranta Đukanovićevih dugova i stečajnog upravnika Crne Gore. Prije par mjeseci Lukšić je bio entuzijastičan u pogledu dogovora sa opozicijom oko Ustava, ali je, u međuvremenu, vladajuća koalicija pokazala da je suštinske reforme pravosuđa ne interesuju i da nema namjeru da se dogovara.

"Lukšićeva Vlada se pretvorila u žiranta Đukanovićevih dugova i stečajnog upravnika Crne Gore", kazao je Pavlović

Sve to navodi na zaključak da je aktuelni poziv na dijalog najobičniji politički manevar i da Lušić više nema kapacitet da se bilo šta dogovori oko ustavnih amandmana koje predlaže opozicija”, rekao je Pavlović.

Uvjeren da će Lukšić predstojeće konsultacije pretvoriti u pozorišnu predstavu za briselsku publiku, Pavlović je kazao da će vlast, pošto su ustavne reforme postale evropska obaveza, pokušati da to iskoristi kao oružje pritiska u cilju obezbjeđivanja dvotrećinske većine za “kozmetičke izmjene Ustava koje PzP ni u kom slučaju neće podržati”.

“Ostaje da vidimo da li će i ostale opozicione partije slijediti naš primjer ili će neko od njih ući u kakvu zakulisnu političku trgovinu sa DPS-om i SDP-om”, rekao je Pavlović.

On je dešavanja oko ustavnih amandmana nazvao “najobičnijom sprdnjom”, nakon što je prije desetak dana SNP zatražio od Radne grupe za izmjene Ustava da se poništi ranije usvojeni predlog.

“Poništavanje već obavljenog glasanja nije dozvoljeno Poslovnikom, a obaveza predsjednika parlamenta je da radi u skladu sa tim takozvanim ‘skupštinskim Ustavom’.

Situacija koju imamo, da predsjednik parlamenta inicira kršenje Poslovnika, i da se tako sprda sa odlukama najvišeg predstavničkog doma, nepoznata je evropskoj parlamentarnoj praksi”, rekao je Pavlović.

Navodeći da, ako žele da isprave grešku, DPS i SDP prema Poslovniku mogu da “usvojene jednopartijske amandmane odlože na stranu, a da se dalji rad nastavi na opozicionom predlogu”.

Galerija

Bonus video: