Medojević: Vlast moguće smijeniti samo jedinstvenim nastupom

"Moramo da iskomuniciramo sa faktorima međunarodne politike da je Đukanović glavna prijetnja bezbjednosti i stabilnosti regiona", rekao je Medojević
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2012. 12:04h

Vlast u Crnoj Gori moguće je smijeniti samo samo jedinstvenim nastupom opozicije i sinhronizovanim djelovanjem nevladinog sektora (NVO), sinidikata i protivnika aktuelnog režima, ocijenio je lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

On je naveo da opozicija, koja je trenutno razjedinjena, sa izolovanim djelovanjem civilnog sektora i sindikata, ne može da ugrozi “kriminalni i korumpirani režim” kakav je u Crnoj Gori.

Medojević je kazao agenciji Mina da postoji dosta izolovanih "tačaka" otpora aktuelnom režimu, "ali ne postoji objedinjavanje tih snaga".

"Svako radi neku svoju priču i to olakšava opstanak predsjednika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića na vlasti koji uspijeva da iskoristi neorganizovanost svojih oponenata. Nadamo se da će i tome doći kraj", rekao je Medojević.

U ovom trenutku, kako je kazao, ne postoji volja za stvaranjem tako široke demokratske alternative.

"Postoji volja da se sruši režim, ali ne postoji jasna odluka svih struktura da tu volju primijenimo u tehnologiju za smjenu vlasti, koja je dala rezultat u mnogim zemljama", precizirao je on.

Medojević je ocijenio da je režim Đukanovića uzdrman situacijom u vezi sa Kombinatom aluminijuma Podgorica.

Prema njegovim riječima, zbog teške ekonomske situacije i krize, Đukanovićeva vlast je sada u mnogo slabijoj poziciji nego što je bio režim Slobodana Miloševića 2000. godine.

"Ključni faktor u smjeni Miloševića, je uloga međunarodne zajednice, prije svega Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke, koji su pomogli opoziciju i civilni sektor i podržali demokratske promjene", kazao je Medojević.

On smatra da se međunarodna zajednica mora ubijediti da je promjena vlasti u Crnoj Gori neophodna.

"Moramo da iskomuniciramo sa faktorima međunarodne politike da je Đukanović glavna prijetnja bezbjednosti i stabilnosti regiona i da smo jedina opozicija u regionu koja nikada nije imala podršku od međunarodne zajednice", dodao je Medojević.

On je kazao da bi se ono što davno desilo u regionu, sada trebalo dogoditi i u Crnoj Gori.

"Da li će se objedini sva opoziciona energija za smjenu vlasti, sinhorniziovanim djelovanjem opoziconih partija, NVO, medija, sindikata, ili će to biti neki drugi model to tek treba da se vidi", zaključio je Medojević.

Bonus video: