"Ako se ne udruže snage u Crnoj Gori, vlast može isprovocirati sukobe"

“Ako vlast nastavi ovako, a hoće, onda opozicija koja pristaje da nastavi mandat ovoj Vladi postaje njen saučesnik"
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2012. 21:58h

Ako u Crnoj Gori ne dođe do objedinjavanja svih snaga sa ciljem svrgavanja režima može se desiti da vlast, koja postaje sve bahatija, isprovocira sukobe, znajući da građani nemaju alternativu, kako bi se u takvoj situaciji predstavila kao spasitelj, ocijenio je profesor Filip Kovačević.

On je na tribini u knjižari Karver ocijenio i da nedavno održanim protestima u Podgorici fali koordinacije, uvjeren kako je objedinjavanje svih alternativnih snaga “jedina moguća dobitna kombinacija”.

“Gdje bi bila napravljena neka vrsta jednokratnog dogovora do postizanja cilja, a onda kud koji. Ovo je vapaj za kiseonikom. Ako vidite kako su se rušili komunistički režimi vidjećete da se to dešavalo objedinjavanjem svih alternativnih snaga, jer su sve strane shvatale da je režim jednaka prijetnja za sve”, naglasio je Kovačević.

Ističući da u Vladi Crne Gore ima više doktora nauka, nego u Vladi SAD-a, Kovačević je rekao da bi mnoge doktorske disertacije u Crnoj Gori trebale da budu preispitane.

Jedini spas u bojkotu

Ocjenjujući posljednje proteste u Podgorici istorijskim, jer su objedinili unioste, zagovornike samostalne države, Srbe, Crnogorce, Albance, Hrvate i Bošnjake profesor Milan Popović, osvrnuo se i na proljeće koje je na trgu počelo masovnim okupljanjem.

“Kad visoki funkcioneri DPS-a čuju ‘arapsko proljeće’ njihova je asocijacija krv. A zašto je tamo bilo krvi? Zato što su oligarsi pucali. Poručuje li nam to Miodrag Vuković”, pitao je Popović.

On je rekao da se na alternativu ne može čekati, poručujući da se ona mora proizvesti, istovremeno navodeći da “ništa štetnije i teže od aktuelne vlasti” ne može da se desi Crnoj Gori. Jedini spas, kako je rekao, vidi u bojkotu.

“Ako vlast nastavi ovako, a hoće, onda opozicija koja pristaje da nastavi mandat ovoj Vladi postaje njen saučesnik"

“Ako vlast nastavi ovako, a hoće, onda opozicija koja pristaje da nastavi mandat ovoj Vladi postaje njen saučesnik. Zato je bojkot jedino rješenje”, rekao je Popović.

On smatra da bojkot može biti efikasan jedino ako obuhvati minimalnu kritičnu masu, jer bi se u suprotnom mogao vratiti kao bumerang. “Ali ja, osim u PzP-u, ne vidim da iko drugi najavljuje bojkot, a kamo li da o tome govori”, rekao je Popović. Sa tim se saglasio Kovačević, ocjenjujući da opozicija ima odličan razlog da napusti parlament u momentu kada je Vlada opet imenovala Božidara Vuksanovića za direktora policije, iako je Upravni sud presudio da je njegov izbor bio nezakonit.

Takav potez Vlade, rekao je Kovačević, pokazuje da je premijer Igor Lukšić “neko ko nastavlja praksu lidera DPS-a Mila Đukanovića”. Govoreći o kupovini ličnih karata u Herceg Novom, uoči lokalnih izbora, Popović je rekao da se tako nešto ne može ni dokazati u zemlji u kojoj se na čelnim pozicijama institucija sistema nalaze partijski vojnici.

Stvara se atmosfera za izbore

Govoreći o organizovanju izbora na jesen, profesor Miodrag Lekić rekao je da se stvara atmosfera prepada kada će oni biti organizovani.

“Izbori su početak demokratskog procesa, a Crnoj Gori treba alternativa sa visokorafiniranom retorikom da ljudi povjeruju u to da nova vlast neće da laže i krade”, rekao je Lekić.

Galerija

Bonus video: