Odbornici: Mugoša je "krupna riba" koju traži EU

Zašto Glavni grad ako je postupao domaćinski, nije ušao u privatno- javno partnerstvo sa tim preduzećem?, rekao je Bečić
97 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2012. 14:17h

Odbornici u Skupštini Glavnog grada usvojili su nakon četvoročasovne rasprave Izvještaj o radu gradonačelnika i organa lokalne uprave i službi Glavnog grada za 2011. godinu, a gotovo sve vrijeme se raspravljalo o „pitanju svih pitanja u Podgorici“, famoznom sporazumu između Glavnog grada i preduzeća „Carine“.

Usvajanje Izvještaja pored vladajuće partije podržali su i odbornik NS Slaviša Guberinić i nezavisni odbornik Boban Vujačić, a protiv su bili odbornici SDP, SNP, Nove i PzP.

Odbornik SNP-a Aleksa Bečić smatra da je vjerovatno postojao veliki stepen motivacije da neko za dva ipo miliona eura da zemljište koje je moglo biti valorizovano za 20 miliona. On je ocijenio da je nepominjanjem tog sporazuma u Izvještaju gradonačelnika, marginalizacija Skupštine dosegla najveći nivo, te će se ta partija zalagati da se to zemljište vrati na raspolaganje Skupštini, ali da se, takođe, utvrdi odgovornost svih koji su učestvovali u tajanstvenim radnjama.

"Zašto Glavni grad ako je postupao domaćinski, nije ušao u privatno- javno partnerstvo sa tim preduzećem? Grad bi dobio oko 20.000 kvadrata stambeno- poslovnog prostora, što kad se izračuna dovodi do cifre od 20 miliona eura koje je glavni grad mogao valorizovati", kazao je Bečić.

Konjević: Zloupotreba položaja

Odbornik SDP Raško Konjević je rekao da je gradonačelnik potpisivanjem sporazuma sa tim preduzećem zlupotrijebio svoja ovlašćenja, jer mu zakon ne daje pravo da raspolaže državnom imovinom.

"Ako je sve po zakonu i ako je to odličan posao za glavni grad što se ne pohvalite. Ne treba da ga krijete, jer možemo steći utisak da je taj posao loš. Paradoks je da je metar kvadratni na istoj lokaciji 2007.procijenjen na 165 eura, a u međuvremenu se tu napravio niz dobrih stvari, desila se i kriza, ali je kvadrat i u 2011. iznosio isto. Vrijeme je stalo tamo gdje je Mugoša započeo taj posao", kazao je Konjević.

Šefica odborničkog kluba PzP Branka Bošnjak saglasna je sa Bešovićem da je gradonačelnik jedna od „krupnih riba“ koje traži EU.

Odbornik NOVE Miodrag Bešović kazao je da će se zbog sudskih sporova gradonačelnik više baviti krivičnim zakonom, te da mu se čini da je on jedna od „krupnih riba“ koje traži EU.

"Često je uzimao zakon u svoje ruke, dijelio šakom i kapom stanove ko zna kome, vrijeđao zaposlene u Službi zaštite, sugrađane romske nacionalnosti i novinare. Ali je podržao načelnika Komunalne policije koji voli da se snima. Nemate vi problema ni sa nama, ni sa novinarim a, ni sa NVO, već sa zakonom. To će se neslavno završiti po vas", rekao je on.

Ističući da bi Mugoša da „ima trunku moralne odgovornosti podnio ostavku“, šefica odborničkog kluba PzP Branka Bošnjak saglasna je sa Bešovićem da je gradonačelnik jedna od „krupnih riba“ koje traži EU.

Mugoša: Nema tajnih poslova

Navodeći da će do kraja nedjelje podnijeti tužbu za lažno prijavljivanje protiv MANS-a, Mugoša je kazao da nema tajanstvenih poslova i sporazuma, niti je u slučaju „Carine“ prekršen zakon.

"Nikada u Glavnom gradu katastarske parcele i preparcelacija za formiranje urbanističkih parcela kako od strane Glavnog grada tako ni bilo kog pravnog ili fizičkog lica, nijesu bile predmetom i sadržajem godišnjih odluka koje smo donosili u ovom parlamentu. To je nesporna činjenica", rekao je Mugoša.

On je poručio Konjeviću, koji mu je rekao da bi bilo dobro da saopšti ko mu je prijetio, da se ne sjekira za njegovu bezbijednost.

"Mene niko ne čuva, a ja ne mogu ispred kuće proć' od auta vaših čelnika", rekao je on Konjeviću, rekavši mu da „zna da on sa novinarima „Vijesti“ uređuje i određuje tekstove“ i poručio mu da nastavi da radi taj posao.

Galerija

Bonus video: