Tivat: DPS vaga s kim će u koaliciju

Iz tivatskog DPS-a izjavili su “Vijestima” da o budućim koalicionim partnerima još nijesu razmišljali, ali ni razgovarali
0 komentar(a)
dps. tivat, Foto: Siniša Luković
dps. tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.04.2012. 10:14h

Dan nakon lokalnih izbora u Tivtu i Herceg Novom sve partije koje su prešle cenzus slave i još ne razmišljaju sa kim će se udružiti kako bi u lokalnim parlamentima imali većinu.

U Tivtu, gdje je DPS osvojio najviši broj mandata, situacija je nešto drugačija – vladajuća partija ima mogućnost da se udruži sa partnerom na nacionalnom nivou SDP-om i ima većinu u parlamentu. Međutim, poziv za partnerstvo očekuju i iz HGI, jer uz LP, mogu formirati većinu bez SDP.

Prema preliminarnim rezultatima izbora u Tivtu, od 6.549 glasača, DPS je zaokružilo 2.051 glasova (12 mandata), SDP 976 (pet mandata), HGI 770 (četiri mandata), SNP 746 (četiri mandata), Novu 599 građana (tri mandata), DSS-SSR-nezavisni kandidati 344 (dva mandata), a PZP i Liberalno-građanska alternativa (1iga) po jedan mandat.

Iz opštinske izborne komisije saopšteno je da je cenzus bio 191,13, a partije u naredna tri dana mogu iskoristiti pravo na prigovor, nakon čega će OIK.

Iz tivatskog DPS-a izjavili su “Vijestima” da o budućim koalicionim partnerima još nijesu razmišljali, ali ni razgovarali.

Ipak, predsjednik lokalnog DPS-a Ivan Novosel kazao je da će ta partija morati sa nekim ući u koaliciju, kako bi imala većinu u lokalnom parlamentu.

“Slavili smo, pa na tu temu nismo razgovarali. Što se nas tiče, sa nama u koaliciji mogu biti svi oni koji podržavaju naš program i rade u interesu grada i građana” kazao je Novosel.

Upitan za koalicionu kombinatoriku, odnosno da li će DPS većinu kreirati samo sa SDP-om, ili će uključiti i HGI i eventualno LP, Novosel je ponovio da vladajuća partija “nije još o tome razmišljala ali će o tome biti riječi narednih dana”.

IZ SDP-a očekuju dosadašnjeg većeg kolaicionog partnera, jer su “zajedno mnogo uradili za grad, što su građani i prepoznali”.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: