rezolucija

I DPS pristao da goni "visoke zvaničnike"

Dok su parlamentarci usvajali Deklaraciju, Stefan Sanino iz EK je održavao sastanke sa predstavnicima medija i nevladinih organizacija
1 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 10:19h

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), na predlog evropskih parlamentaraca, pozvao je nadležne inistitucije da, radi daljeg napretka Crne Gore u integracijama, “procesuiraju predmete korupcije među visokim zvaničnicima sve do konačne presude”.

To je prvi put da se iz neke evropske institucije predlaže korišćenje takvog eksplicitnog izraza, jer je u dosadašnjim dokumentima upotrebljavan sintagma “borba protiv korupcije na visokom nivou”.

 Iz DPS-a su ranije najavljivali da će o toj formulaciji voditi raspravu sa kolegama iz Evropskog parlamenta, ali se nijesu protivili da ona nađe mjesto u zajedničkom zaključkuposlanika EP i Skupštine Crne Gore.

Komentarišući zahtijeve Brisela o procesiranju predmeta korupcije među visokim zvaničnicima do konačne presude, šef Delegacije EP Eduard Kukan rekao je da je Podgorici poslata „veoma jasna poruka“. „Tražimo konkretne rezultate“, poručio je on.

Sanino tražio od NVO da ga obavijeste o problemima

Dok su parlamentarci usvajali Deklaraciju, Stefan Sanino iz EK je održavao sastanke sa predstavnicima medija i nevladinih organizacija. Nakon susreta sa čelnicima “Vijesti”, “Dana” i “Monitora” Željkom Ivanovićem, Mladenom Milutinovićem i Milkom Tadić-Mijović, koji su mu predstavili medijsku situaciju u Crnoj Gori, otišao je u hotel “Crna Gora”, gdje su ga čekali predstavnici NVO.

Na tom sastanku mu je Vuk Maraš iz MANS-a saopštio da je zabrinut zbog izostanka presuda za korupciju i organizovani kriminal na najvišim nivoima vlasti, dok je predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić ukazao na loš rad tužilaštva i da se “više ne zna koji je najviši sud u državi”.

Direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević govorila je o problemima nekažnjivosti, ali i o neefikasnosti pravosudnog sistema, a Sanino im je prenio da je od Vlade tražio da bude što otvorenija i “učini javnim dokumenta i to u najvećoj mogućoj mjeri”.

“I mi ćemo biti transparenti najviše što budemo mogli, jer ovo je proces kroz koji prolazi cijelo društvo”, rekao je Sanino i ohrabrio NVO da EK obavijeste o svim eventualnim problemima i nejasnoćama.

On je ocijenio da će otvaranje pregovora omogućiti veće prisustvo EU u Crnoj Gori, a da građani treba da shvate da je neophodno da prihvate vrijednosti Unije, a ne samo pogodnosti novčanih fondova. 

Galerija