Kacin i Kukan: EU traži konkretne rezultate, a ne pompezna hapšenja

Kacin je rekao da slučajevi korupcije na visokom nivou moraju dobiti epilog na sudu
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2012. 14:27h

Ključna riječ u procesu evropskih integracija Crne Gore u narednom period biće “konkretni rezultati”, a Vlada Crne Gore moraće da ubijedi Evropu da borba protiv organizovanog kriminala i korupcije neće biti svedena na selektivnu pravdu i međusobni politički obračun, poručio je poslanik Evropskog parlamenta (EP) Jelko Kacin.

Ocjenjujući da, kada je riječ o konkretnim rezultatima, Crna Gora “nažalost ima malo toga da pokaže”, Kacin je, nakon drugog dana zasjedanja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), rekao da slučajevi korupcije na visokom nivou moraju dobiti epilog na sudu.

„A ne da se sve završava na pompeznim hapšenjima“, rekao je Kacin, navodeći da sudije i tužioci ne smiju da budu nedodirljivi, baš kao ni nosioci visokih funkcija.

„Mi tražimo konkretne rezultate“, poručio je Kukan

Komentarišući retoriku koja posljednjih dana stiže iz Brisela, prema kojoj se zahtijeva procesuiranje predmeta korupcije među visokim zvaničnicima sve do konačne presude, predjedavajući Delegacije EP za odnose sa Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom Eduard Kukan rekao je, ne želeći da ulazi u detalje, da su Crnoj Gori poslali „veoma jasnu poruku šta bi trebala da uradi“.

„Mi tražimo konkretne rezultate“, poručio je Kukan.

Istovremeno, predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić rekao je da hapšenje nema smisla ako nema pravosnažnih presuda, jer je zloupotreba hapisiti ljude bez argumenata koji bi doveli do presude.

Krivokapić je rekao da hapšenje nema smisla ako nema pravosnažnih presuda, jer je zloupotreba hapisiti ljude bez argumenata koji bi doveli do presude

„Vjerujem da se mora hapsiti da bi došli do presuda. Otvaranje slučajeva koji nemaju svoju presudu se otvara u svoju suprotnost. Suštinski je imati održive slučajeve koje prati odličan rad policije, tužilačke istrage, a na kraju ako nemate sudstvo sve će pasti“, objasnio je Krivokapić.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković tokom sjednice POSP-a ocijenio je da je postojanje korupcije u Crnoj Gori više stvar percepcije, nego realna opasnost „iako je realna opasnost tu“, navodeći da je ona manje vidljiva, pa je i teže otkriti. Najavio je i da „vidljivi rezultati u borbi protiv korupcije tek predstoje“.

Nazivajući Markovića „užim kabinetom Vlade zbog funkcija koje pokriva“, Danilović je, podsjećajući na afere Listing i Telekom, rekao da, iako je korupcija u aferi Telekom dokazana time što je Mađar Telekom pristao da plati penale Americi, crnogorski tužilac još piše zamolnicu američkim kolegama.

"Manji partner u vlasti ima više volje u borbi protiv korupcije nego veći. Oni su bili protiv svake inicijative u podizanju uloge parlamenta, koji je marginalizovan u borbi protiv korupcije“, rekao je Danilović

„U toj aferi optužuje se bivši premijer (Milo Đukanović) i njegovi najbliži srodnici, a tužilaštvo ćuti. Primjene zakona u praksi nema. Manji partner u vlasti ima više volje u borbi protiv korupcije nego veći. Oni su bili protiv svake inicijative u podizanju uloge parlamenta, koji je marginalizovan u borbi protiv korupcije“, rekao je Danilović.

On je rekao da ga raduje to što evropski parlamentarci imaju više nade da će se otvaranjem pregovora 23. i 24. poglavljima završi taj posao.

„Ali ja sam sumnjičav i zebem da ćemo opet biti preveslani, jer ako ne mogu da se u parlamentu izborim za borbu protiv korupcije, i ako državni tužilac ne procesuira slučaj korupcije u kojem je umiješan bivši premijer, onda mi je jasno o čemu se radi.

(Ivo) Sanader je pao za par stotina hiljada eura i ogromna je odgovornost na Markoviću. Ako želi i hoće da bude profesionalac, on može ove stvari pomjeriti sa tačke. Plašim se da će to uraditi“, zaključio je Danilović.

"Danas postoji četiri, pet porodica koje drže sudstvo i tužilaštvo", kazao je Radulović

Ocjenjujući da je „jun sudnji datum za Crnu Goru“, Branko Radulović (PzP) rekao je da smo „u raljama kriminala, dok je korupcija postala norma življenja“.

„Duboko sam ubijeđen da vlast drži institucije zatočene. Danas postoji četiri, pet porodica koje drže sudstvo i tužilaštvo. ’Sanaderizacija’ je opšte poznat termin, a borba protiv kriminala i korupcije će početi onda kad počne i sanaderizacija“, istakao je Radulović.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Milutin Simović ocijenio je da bi svako u Crnoj Gori trebalo da radi svoj posao, navodeći da niko neće biti aboliran od nezakonitih radnji. Evropska parlamentarka Ulrike Lunaček kazala je da podstiču da se tokom pregovora uključi NVO sektor, te da im Vlada plati troškove putovanja u Brisel.

Galerija

Bonus video: