Lukšić: Vladi ne treba jefitino kritizerstvo

Prema njegovim riječima, Vladi je potreban partner koji će na konstruktivan, stručan, ali i objektivan način analizirati njene politike
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2012. 10:28h

Crnogorskoj Vladi potrebne su organizacije civilnog društva koje će na konstruktivan, stručan i objektivan način analizirati njenu politiku, ali rasterećene političke profilacije i jeftinog kritizerstva, smatra premijer Igor Lukšić.On je na otvaranju okruglog stola Saradnja Vlade i nevladine organizacije (NVO) u Crnoj Gori rekao da je civilni sektor partner izvršnoj vlasti, što ne znači da tu prestaje njegova korektivna uloga.„Ne, Vladi ne treba još jedna ’Vlada’. Ali njoj, a ni crnogorskom društvu ne treba ni jeftino kritizerstvo isto tako“, poručio je Lukšić.Prema njegovim riječima, Vladi je potreban partner koji će na konstruktivan, stručan, ali i objektivan način analizirati njene politike, rasterećen političke profilacije.To je, kako je kazao Lukšić, partner koji će izvršnoj vlasti davati korisne i stručne sugestije.

„Ne, Vladi ne treba još jedna ’Vlada’.

On je dodao da se finansiranje projekata civilnog sektora ne iscrpljuje samo kroz rad posebne komisije za raspodjelu prihoda od igara na sreću, koja raspoređuje novac za kandidovane projekte.„Vjerujem da je saradnju moguće dodatno unaprijediti i horizontalnom komunikacijom pojedinačnih ministarstava sa posebnim grupacijama iz civilnog sektora, i to u mnogim oblastima“, pojasnio je Lukšić.

Maurer: Bolje je nego prije LukšićaŠef Delegacije Evropske unije u Podgorici, Leopold Maurer, rekao je da se „promijenila klima“ u odnosima Vlade i NVO od dolaska Lukšića na premijersku poziciju.On je ocijenio da su crnogorske organizacije civilnog društva uradile odličan posao u širenju evropskog duha, promovišući osnovne demokratske vrijednosti, kao što su ljudska prava i vladavina zakona.

Maurer je ocijenio da su crnogorske organizacije civilnog društva uradile odličan posao u širenju evropskog duha

Prema riječima Maurera, NVO su sve više uključene u izradu zakonodavstva i kreiranje javnih politika, uključujući i osjetljive oblasti kao što su borba protiv korupcije i efikasnost sudstva.„Ipak, moram reći da dijalog sa NVO još nije u potpunosti zadovoljavajući. Crna Gora mora da preduzme sve neophodne mjere da bi obezbijedila kvalitet i održivost dijaloga državnih institucija sa predstavnicima civilnog društva“, kazao je on. Maurer je dodao da se to posebno odnosi na organizacije civilnog društva koje se bave i zastupaju ranjive grupe i promovišu rodnu ravnopravnost.On je rekao da i NVO moraju biti spremne da sarađuju sa državnim institucijama, dodajući da je jedan od konkretnih primjera za to upravo završeni projekat Aktivno učešće civilnog društva u procesu kreiranja i primjene javnih politika.

Novaković: Malo novca za NVOTaj projekat su realizovali Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) i Centar za informisanje, saradnju i razvoj NVO iz Slovenije, uz finanskijsku podršku Evropske komisije. Izvršna direktorka CRNVO Ana Novaković kazala je da je realizacija tog projekta doprinijela donošenju dviju uredbi o saradnji Vlade i NVO.

„Ovim dokumentima prvi put su normirani najznačajniji oblici saradnje državnih organa i NVO“, precizirala je Novaković.Prema njenim riječima, u saradnji izvršne vlasti i organizacija civilnog ruštva ipak ima određenih izazova, pa čak i konkretnih problema. Novaković je podsjetila da je za finansiranje NVO ove godine iz budžeta opredijeljeno samo dva miliona eura.„Finansijska podrška Vlade projektima NVO nije zadovoljavajuća. U smislu iznosa sredstava koja koja se opredjeljuju za projekte, riječ je on ubjedljivo najmanjem iznosu od svih država u regionu“, objasnila je ona.Novaković je rekla da je izazov i nova faza evro-integracija Crne Gore.

Novaković je rekla da je izazov i nova faza evro-integracija Crne Gore

„Da li će pored formalne uključenosti predstavnik acivilnog društva u pregovaračke strukture Vlada biti spremna da suštinski uvaži njihovo učešće i tokom pregovaračke faze prihvati korektivnu ulogu civilnog društva, ostaje nam da vidimo“, zaključila je ona.Predsjednik Savjeta za saradnju Vlade i NVO Mirsad Bibović smatra da je priča o toj saradnji u suštini debata o procesu evropskih integracija Crne Gore.„Ako proces evropskih integracija percipiramo kao proces unutrašnjih reformi, u kojem je osnovni cilj dostizanje evropskih vrijednosti i standarda, onda je to, između ostalog, i suštinska priča o jačanju mjesta i uloge NVO u društvu“, ocijenio je Bibović

Galerija

Bonus video: