Iseljavanje najveći problem u Plužinama

Opozicija traži zaustavljanje partijskog zapošljavanja i stimulisanje preduzetništva u Pivi
301 pregleda 1 komentar(a)
Plužine, Foto: Dušan Cicmil
Plužine, Foto: Dušan Cicmil
Ažurirano: 18.05.2018. 16:43h

Lokalna samouprava u Plužinama trebala bi da ukine biznis barijere i stimuliše preduzetništvo, kako bi se smanjilo iseljavanje mladih iz te opštine, smatraju u opoziciji. Oni smatraju da gradska uprava treba da prestane sa praksom partijskog zapošljavanja i da u opštinskim službama zapošljavaju kadrove iz Pive. Izbori u Plužinama se održavaju u nedjelju.

Funkcioner Demokratskog fronta Zoran Blagojević smatra da je iseljavanje najveći problem u Plužinama, ističući da u toj Opštini treba obezbijediti nova radna mjesta.

“Da bi se to zaustavilo, potrebno je obezbijediti nova radna mjesta, ali ne samo u lokalnoj samoupravi. Potrebno je stimulisati mlade ljude za pokretanje sopstvenog biznisa kroz kreditiranje i subvencije projekata, prvenstveno iz oblasti poljoprivrede i turizma, koje su strateške grane razvoja Pive”, kazao je Blagojević, dok je Miodrag Bakrač iz Socijeldemokrata ocjenio da treba raditi na oživljavanju drvoprivrede i poljoprivrede.

“Buduća lokalna uprava treba da naplati sve zaostale poreske obaveze ‘Carinama’, koje gazduju kompleksom ‘Bajo Pivljanin’ i ta sredstva da opredijeli za agrobudžet tako da bi poljoprivredni proozvođači imali direktnu pomoć”, smatra on.

Nosilac liste Demokratske Crne Gore Novica Gogić navodi da treba organizovati razvojni fond kojim će se pomagati mali porodični biznisi u sektoru poljoprivrede, turizma, zanatskih djelatnosti, nauke i kulture. Lokalna samouprava, smatra on, treba da bude transparentna i depolitizovana.

“Planiramo da depolitizujemo opštinu, zaustavimo partijsko i familijarno zapošljavanje i stvorimo mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta. Razvoj Pive su poljoprivreda i turizam”, kazao je on.

Predsjednica plužinskog odbora DPS-a Ljiljana Blagojević smatra da treba podsticati investitore da ulažu u tu opštinu, ali i otvaranje malih i srednjih preduzeća.

“Donošenjem programa za zapošljavanje mladih, stvaranjem uslova za pokretanje biznisa, kao i dovođenjem investitora, otvorili bi nova radna mjesta i učinili da Plužine budu grad u kojem će ljudi da žive i ostaju, a ne samo grad kroz koji prolaze”, kazala je ona.

Bajagić: Vlada kriva što nema posla

Predsjednik opštine i nosilac liste SNP-a Mijuško Bajagić istakao je da zakonska regulativa oganičava mogućnosti svake lokalne uprave da oživi privredu. On je kazao da je Vlada krivac za uništenu privredu u Plužinama.

“Država mora da pokrene proizvodne pogone u Plužinama, pronađe model za rješavanje problema hotela “Piva“ i tako otvori nova radna mjesta. Koristećemo sve zakonske mogućnosti da Vlada Crne Gore realizuje Strategiju ravnomjernog razvoja države. Stvaranjem mogućnosti za rad, sigurni smo da bi slika raseljavanja i migracije bila drugačija”, kazao je Bajagić.

Bonus video: