Danilović: Vuksanović i Čarapićeva da ispitaju odgovornost Veljovića

Dailović tvrdi da, vraćanjem policajaca koji su dobili otkaze dok je Veljović vodio policiju, Vuksanović pokušava da fingira borbu protiv korupcije
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2012. 07:40h

Direktor Uprave policije (UP) Božidar Vuksanović i vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić treba da ispitaju odgvornost bivšeg šefa policije Veselina Veljovića za progon policajaca koji su ukazali na korupciju u policiji, smatra zamjenik predsjednika Nove srpske demokratije (Nova) Goran Danilović.

On je ocjenio da, vraćanjem policajaca koji su dobili otkaze u vrijeme dok je Veljović vodio policiju, Vuksanović pokušava da fingira borbu protiv korupcije.

“Vuksanović i državni tužilac moraju istražiti odgovornost bivšeg šefa policije.

Veljović, ukoliko je zloupotrebio službeni položaj i bespotrebno maltretirao radnike MUP-a, mora biti uhapšen, a ako Vuksanović iz samoreklamerstva vraća na posao ljude koji su se ogriješili o zakone i pravila službe, onda treba da odgovora on i bude smijenjen.

"Ako Vuksanović iz samoreklamerstva vraća na posao ljude koji su se ogriješili o zakone i pravila službe, onda treba da odgovora i bude smijenjen", smatra Danilović

Sve liči na farsu u susret otpočinjanju pregovora sa EU”, kazao je Danilović “Vijestima”.

Danilović smatra i da je zbog Brisela sprovedeno hapšenje 14 osoba zbog primanja mita za izdavanje crnogorskog državljanstva. Šef policije, smatra Danilović, time pokušava da nadomjesti ozbiljnu borbu protiv korupcije.

“Vuksanović mora istražiti ozbiljne slučajeve korupcije u vlastitoj službi, slučajeve koji su predvorje i ulaz u organizovani kriminal. Pošto je policija bila ranije prinuđena da prati pojedine službenike ANB-a, da ih prisluškuje i nadgleda, ti ljudi moraju biti procesuirani. Jednostavno - ili oni ili Vuksanović”, kazao je Danilović.

Zamjenik predsjednika Nove smatra i da će zakulisne radnje pojedinih članova Komisije za izradu programa za nastavni predmet crnogorski – srpski, bosanski, hrvatski jezik usložiti svaki naredni pokušaj dogovora vlasti i opozicije koji su neophodni za dalji proces evropskih integracija.

“Nijesam ni najmanje iznenađen time što Komisija dosad nije obradovala javnost završenim poslom. Prilično sam upoznat sa onim šta se radi u toj Komisiji, i na posredan i neposredan način svoje razočarenje smo nekoliko puta saopštili premijeru i predstavnicima Vlade”, rekao je Danilović agenciji Mina.

On je ocijenio da se sporazum, koji je prošle godine postignut između premijera i opozicionih lidera, a koji je obezbijedio i mnogo lijepih riječi od evropskih predstavnika kao dogovor za primjer, ne poštuje i želi se potpuno dezavuisati onim što rade predstavnici vladajuće koalicije u Komisiji.

“Ne znam pod čijim diktatom, ali slutim da neko pokušava da preinači dogovor koji je vrlo jasno, a za to postoji još važeći potpisani ugovor, naznačio da se u školama uči četvorojezični predmet, na ravnopravnoj osnovi među jezicima”, rekao je Danilović.

On je naveo da predstavnici Vlade u Komisiji hoće nekako da nametnu superiornost crnogorskog jezika u odnosu na druge ne shvatajući, kako je dodao, da je cijela priča oko jezika, pa i potpisani politički dogovor između premijera i predstavnika opozicije u stvari bio korak u pravcu da se omogući svakom djetetu da se školuje na maternjem jeziku.

Danilović je upozorio i da policija, uz instrukcije DPS-a, sprovodi pritisak na građane Herceg Novog, uoči lokalnih izbora u tom gradu. On je poručio da, i pored toga, Nova očekuje da bude dio vlasti u Novom.

“Iako su se na istom zadatku našli i policajci i oni što bi trebali da budu progonjeni od policije ja vjerujem da će građani, kao i do sada, pružiti otpor i da ćemo poraziti DPS i Đukanovića lično jer on pokušava upravo preko Novog da sebi podigne cijenu i politički se spasi”, smatra Danilović.

Galerija

Bonus video: