Radulović: Odakle Mugoši moralno pravo da nekoga optužuje

Predsjednik Upravnog suda Branislav Radulović kazao je da je pitanje morala može li osoba poput Miomira Mugoše optuživati Upravni sud
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2012. 18:33h

Predsjednik Upravnog suda Branislav Radulović kazao je da je pitanje morala moži li osoba poput Miomira mugoše optuživati Upravni sud.

Nakon što je Mugoša indirektno potvrdio da mu je predsjednik Upravnog suda "prijetio" i ponovio da ima dokaze da pojedini sudski organi rade nezakonito, Radulović je naglasio da je gradonačelnik uporan u kritizerstvu Upravnog suda i da se nameće pitanje da li to može raditi osoba, “a što je u izvjesnoj mjeri i pitanje morala, koja je idejani tvorac odluke - ugovora, kojim je glavni grad trebalo da pretrpi ogromnu štetu, od oko 11 miliona eura”.

"Može li to da radi osoba koja u grupi, iz zasjede, fizički napada predstavnike medija, koja ima poseban odnos prema određenoj kategoriji službenika - slučaj M.M., slučaj vatrogasaca, komunalnih inspektora, koja uporno krije odluke za koje je javnost zainteresovana (posebno o raspodjeli stanova) i tome slično. Neprihvatljivo je da nosilac javne funkcije, koji se ponaša na navedeni način, može sebi dati pravo da povremenim 'mahanjem torbe', pred TV kamerama, proziva Upravni sud i omalovažava rad suda", rekao je Radulović “Vijestima”.

“Veliki broj nezakonitih odluka glavnog grada poništen je od strane suda. To boli gradonačelnika"

“Kako je u ovom slučaju štitio interes grada? Da li je štitio interes ulaganjem pravnih sredstava da se održi na snazi štetni ugovor. Nameće se pitanje i iz razloga, što je u jednom slučaju (Auto-moto društvo, Budva), za daleko manju štetu - koja nije nastupila, izrečeno sedam godina zatvora”, pitao je Radulović .

Radulović je kazao da je telegram koji je prije tri godine poslao Mugoši, bilo njegovo reagovanje “na jedno primitivno ponašanje gradonačelnika povodom presude Suda vezane za razrješenje predsjednika gradske opštine Golubovci”

Radulović naglašava da je sudu poznato, a takođe i javnosti, zašto je gradonačelnik uporan u kritizerstvu rada suda:

“Veliki broj nezakonitih odluka glavnog grada poništen je od strane suda. To boli gradonačelnika. Upravo zato se njegovo ponašanje prema sudu jedino može shvatiti kao svojevrstan pritisak, kako bi zakoniti rad koji je prema svima isti, sud promijenio u odnosu na glavni grad, i podlegao pritiscima koje permanentno potencira gradonačelnik. Umjesto toga, nudimo mu savjet - nemojte glavni grad braniti od odluka suda, već nađite način da grad odbranite od sebe”.

Radulović je rekao da Upravni sud ne bježi od odgovornosti za nezakonit rad i stim u vezi i od kritika za takav rad.

Miomir Mugoša

“Iz tog razloga sud je sve svoje odluke objavio i učinio dostupnim javnosti. Međutim, gradonačelnik treba da zna da najprije tu odgovornost treba da utvrdi za to nadležan organ, a zatim u zavisnosti od tog postupka, da komentariše da li sud radi zakonito ili ne. Za sedam godina rada suda, povodom podnijetih vanrednih pravnih lijekova, Vrhovni sud je ukinuo 115 presuda Upravnog suda, ili 10 odsto. Procenat koji po svim standardima ukazuje na zakonit rad suda. Takav rad je zapažen od međunarodnih institucija, a Evropska komisija je u svom Mišljenju o zahtjevu Crne Gore za članstvo u EU o sudu kazala: 'Upravni sud dobro funkcioniše. Međutim, upravno pravo se mora osnažiti, između ostalog, i boljim sprovođenjem odluka Upravnog suda'”, ukazao je Radulović .

Reagovao sam na primitivno ponašanje

Radulović je kazao da je telegram koji je prije tri godine poslao Mugoši, bilo njegovo reagovanje “na jedno primitivno ponašanje gradonačelnika povodom presude Suda vezane za razrješenje predsjednika gradske opštine Golubovci”.

“Reagovanje koje bi svako uradio ko drži do institucije kojom rukovodi i ko drži do sebe. A da li je u tome bilo prijetnji, gradonačelnik je nejasan. Poželjno bi bilo da gradonačelnik telegram objavi, ukoliko u međuvremenu ne sačini novi, ili pak ne pošalje sam sebi telegram”, rekao je Radulović .

Prema informacijama ”Vijesti” Radulović je u telegramu upozorio Mugošu da se ne bavi intrigama i izmišlljotinama.

SDP čeka tužilaštvo i Mugošine dokaze

Socijaldemokratska partija saopštila je da očekuje reakciju tužilaštva povodom Mugoše.

„Bilo bi racionalno da Mugoša pred tužiocem dostavi i dokumentaciju kako je izvršio presudu Vrhovnog suda kojom je poništen njegov posao sa preduzećem Carine kojim su građani Podgorice oštećeni za 10 miliona eura. Ukoliko ne ponudi pred tužiocem dokaze, onda je jasno da napadajući sudove Mugoša pokušava da izvrši pritisak na njih u susret nekim suđenjima koja će ubrzo da počnu. Ne želimo posebno komentaristi stavove Mugoše o SDP-u jer u ovom trenutku ne znamo da li su ti stavovi usaglašeni sa Narodnom i Demokratskom srpskom strankom čiji je Mugoša koalicioni partner u Podgorici. Reći ćemo samo da govoreći o drugima, Mugoša uvijek najviše kaže o sebi“, rekao je Mirko Stanić.

Mugoša je na TVCG rekao da SDP “izgleda niko ne voli” i da je čas vlast, čas opozicija.

Galerija

Bonus video: