Rato Brajković: Spoj činjenica i pogrešnih podataka

Povodom teksta “Amin je najčešći opozicioni komentar” koji je objavljen u “Vijestima” u subotu, 17. marta, reagovao je predsjednik OO NOVE Tivat Rato Brajković.
114 pregleda 0 komentar(a)
nova._1, Foto: ARHIVA „VIJESTI”
nova._1, Foto: ARHIVA „VIJESTI”
Ažurirano: 19.03.2012. 21:13h

Reagovanje predsjednika OO NOVE Tivat Rata Brajkovića objavljujemo integralno:

“Tekst je spoj prilično nespornih činjenica i potpuno pogrešnih zaključaka koje iz njih izvodi novinar, bar kada je u pitanju NOVA i ja lično. Odbornici NOVE nijesu aminovali nijednu odluku vladajuće koalicije. Donošenju odluka prethodi procedura koju čine dva međustranačka sastanka i sjednice nadležnih odbora, a kada su u pitanju značajne odluke predstavnici NOVE razgovaraju direktno i sa predlagačem odluke.

Ono što je bitno za nas je da se naše primjedbe tokom pripreme sjednice usvoje i jedino je razumno da za takve odluke i glasamo, a ne aminujemo ih. Kada se naše primjedbe suštinski razlikuju od osnovnog teksta odluke i ne budu prihvaćene ni prilikom rasprave na samoj sjednici SO, nikada za takvu odluku nijesmo glasali. Konstatacija da “krupna pitanja (gazdovanje resursima, budžet, prostorno-planska politika) ostaju u zapećak, a da se koplja lome o nazivima ulica“ neupućenima može da izgleda tako, međutim NOVA i te kako vodi računa o navedenim temama.

Kada je u pitanju predlog budžeta, zadnjih godina svi naši zahtjevi tokom javne rasprave budu prihvaćeni i u tekućem i kapitalnom dijelu, pa uglavnom nemamo potrebu za komentarima na samoj sjednici. Kada je u pitanju zakonska regulativa gazdovanja resursima, to se najčešće nalazi u nadležnosti republičke skupštine.

Na inicijativu NOVE donesen je zaključak SO Tivat da se od Vlade traži promjena granica morskog dobra za opštinu Tivat, a takođe preko poslanika NOVE upućeno je isto pitanje predsjedniku Vlade na zadnjoj sjednici republičkog parlamenta.

Odbornik NOVE je predsjednik odbora nadležnog za prostornu politiku, koji na samoj sjednici obrazlaže usaglašene stavove odbora, pa nema neke posebne potrebe za dodatnim komentarima ostalih članova našeg kluba. Davanje naziva ulicama se poslije 20 godina bezuspješnih pokušaja ponovo našlo na dnevnom redu SO Tivat i razumljivo je bilo interesovanje odbornika za tu temu.

Ja, kao praktično jedini član savjeta iz redova opozicije i predstavnik srpskog naroda, moram izraziti zadovoljstvo što su svi predlozi odluka bili jednoglasni. Tako je bilo i kad je Tivat dobio, pored ostalih, i nazive ulica – Njegoševa, Nikole Tesle, Luke Tomanovića, Beogradska, Novosadska, Prevlačka.

Savjet je na zadnjoj sjednici isto tako donio i odluku da nazivi ulica budu ispisani na jednoj tabli ćiriličnim i latiničnim pismom.

Tačno je da u upravnim odborima nema članova opozicije, ali je netačan vaš komentar da je na takvu odluku NOVA ostala ravnodušna, jer sam ja svoje nezadovoljstvo takvom odlukom iznio na samoj sjednici, rekavši da neću učestvovati u raspravama o izvještajima JU i JP, čega se i danas pridržavam, što je lako provjeriti.

Za razliku od ovoga, na predlog NOVE donesena je odluka da prilikom svih tendera koje raspisuje SO Tivat jedan član tenderske komisije bude iz opozicije, a takođe je odbornik NOVE član Komisije za rješavanje stambenih potreba radnika SO Tivat.

Moj ostanak na sjednici od 29. decembra, kada sam držao kvorum je čisto iz praktičnih razloga, jer je bilo logičnije završiti taj dan sjednicu i izglasati odluke za koje je bila postignuta opšta saglasnost, nego sjutra, dan pred doček Nove godine ponovo dolaziti na nastavak eventualno prekinute sjednice.

Na kraju moram da izrazim razumijevanje za novinarskom željom da u ’razmjeni vatre’ pršti na sve strane, ali sam ja pobornik da sve što se može završiti dogovorom bude tako završeno, uvijek vodeći računa da to bude u interesu svih građana Tivta i stranke kojoj pripadam.

Nikad nijesam imao problem da podržim ono što je dobro, bez obzira od koga dolazi, isto kao što nikad nijesam podržao i glasao za nešto što mislim da je loše. Iznenađuje me da jedan iskusni novinar to nije prepoznao i da ono što je istinski iskorak i vraćanje kulturnom dijalogu i dogovaranju, kad je god to moguće, on prepoznaje kao ozbiljnu negativnost u radu tivatskog parlamenta.

Nemam namjeru da ovim povodom predstavljam izborni program NOVE i ističem ogromne razlike između DPS i NOVE, samo ću ponoviti da je za nas nakon izbora jedino nemoguća koalicija naše stranke sa DPS.

Odgovor novinara u štampanom izdanju za 21. mart 2012.

Bonus video: