CDT: Pitanje je da li će predstavnici NVO imati uticaja

Vlada je ranije donijela odluku o formiranju dvije radne grupe za poglavlja 23 i 24, u kojima će od 83 člana biti šest predstavnika NVO sektora
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2012. 15:15h

Odluka Vlade da uključi predstavnike nevladinog (NVO) sektora u pregovaračke strukture predstavlja dobar potez, ali treba vidjeti da li će oni imati uticaja na donošenje odluka, ocijenila je izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju, Milica Kovačević.

Vlada je ranije donijela odluku o formiranju dvije radne grupe za poglavlja 23 i 24, u kojima će od 83 člana biti šest predstavnika NVO sektora.

Kovačević je rekla da je tačno da su NVO prvi put na ovakav način formalno uključene u nacionalnu pregovaračku strukturu, ali da su i druge države prije Crne Gore uključivale predstavnike civilnog društva – akademsku zajednicu, sindikate, strukovna udruženja.

Ona je kazala da je to pozitivna odluka Vlade, navodeći da će biti interesantno vidjeti da li će uključenost NVO u proces doprinijeti njegovoj transparentnosti.

„Ostaje da se vidi da li će predstavnici NVO i suštinski biti uključeni i da li će imati odgovarajući uticaj na donošenje odluka“, navela je Kovačević.

Malo NVO zainteresovano za pregovore

Prema njenim riječima, CDT nema informacija o samom postupku izbora predstavnika organizacija civilnog društva u radnim grupama, kao ni o eventualnim žalbama.

Kovačević je dodala da joj se, prema informacijama iz medija, čini da je vrlo malo NVO bilo zainteresovano da učestvuje u pripremi pregovora u poglavljima 23 i 24.

„Nadam se da će iskustvo onih koji su uključeni u ove prve radne grupe biti takvo da će ohrabriti i druge organizacije da se prijave i učestvuju u pripremi pregovora u narednim poglavljima“, pojasnila je ona.

Plan Vlade da članovima pregovaračkih struktura iz NVO sektora ne plaća radne posjete Briselu, smatra Kovačević, predstavlja lošu odluku i veoma je loša poruka.

„Nisam sigurna da je ’cijena’ slanja takve poruke ekvivalentna uštedi koja će se ostvariti tako što će predstavnici NVO ostati u Podgorici. Smatram da bi bilo dobro da Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija još jednom razmisli o ovome“, kazala je ona.

Potrebna je direktna poruka Vlade

Kovačević je podsjetila i da su položaj medija i nasilje usmjereno protiv novinara jedna od tema koje su uvijek u fokusu interesovanja ne samo Brisela, već cjelokupne međunarodne javnosti.

Zbog toga je, kako je rekla, nedavni napad na novinarku Vijesti već izazvao individualne reakcije evropskih zvaničnika, pa je za očekivati da će biti predmet razgovora u narednom periodu.

Prema riječima Kovačević, na Vladi je ne samo da riješi ovaj konkretni slučaj, već da pošalje jasnu poruku da se nasilje prema novinarima neće tolerisati.

„Otkrivanje i kažnjavanje počinilaca i nalogodavaca su jedina jasna poruka da država Crna Gora štiti medijske slobode i jedini efikasan način da se promijeni atmosfera u kojoj, nažalost, mnogi smatraju da je pretući novinara zbog napisanog teksta legitimno“, zaključila je ona.

Bonus video: