Srbija i Crna Gora u EU do 2025? Tajani: Moguće je postići dogovor

Predsjednik Evropskog parlamenta kaže da je Zapadni Balkan ključan za EU i da Unija mora da radi na stabilnosti regiona
3 komentar(a)
Antonio Tajani, Foto: Beta-AP
Antonio Tajani, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 17.05.2018. 09:36h

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonijo Tajani kazao je da je moguće postići dogovor o pristupanju Srbije i Crne Gore u članstvu Evropske unije (EU) do 2025, što je inicijalni datum koji je sadržan o Strategiji EU o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana.

”Imamo mnogo zemalja kandidata za članstvo, ali Srbija i Crna Gora su na prvom mjestu”, poručio je Tajani uoči samita EU - Zapadni Balkana u Sofiji.

Predsjednik Evropskog parlamenta kaže da je Zapadni Balkan ključan za EU i da Unija mora da radi na stabilnosti regiona.

”Imamo problema oko terorizma i migracija. Moj predlog je i da oformimo finansijski paket od deset milijardi eura za infrastrukturu, autoputeve, željeznicu, ali i za digitalnu infrastrukturu”, kazao je Tajani, prenosi Tanjug.

On je ponovio da podržava predlog komesarke Marije Gabrijel o digitalnom sistemu za zapadni Balkan što podrazumijeva razvoj bežićnog interneta i ukidanje rominga.

Komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han izjavio je danas da nijedna od država Zapadnog Balkana nije još dovoljna zrela za EU, kao i da je datum pomenut u Strategiji Evropske komisije – 2025. godina za sada daleko od ostvarenja.

Bonus video: