kako će u IZBORE

Paradoks u Tivtu: Opozicija aminuje svaku vladajuću odluku

Tivatski odbornici su u protekle četiri godine nerijetko demonstrirali i nevjerovatnu efikasnost, dostojnu najvećih dostignuća japanske industrije
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2012. 14:47h

Iako prava „razmjena vatre“ između učesnika kampanje za predstojeće lokalne izbore u Tivtu 7. aprila praktično još nije započela, tivatskoj opoziciji (sa časnim izuzecima) biće veoma teško da vodi kampanju u kojoj će birače ubjeđivati da je lokalna DPS-SDP-HGI vlast u proteklom periodu loše radila.

Tivatski opozicionari suočeni su sa paradoksalnom situacijom u koju su sami sebe doveli – dosadašnju gradsku upravu, sa kojom su se opozicioni odbornici u lokalnom parlamentu u najvećoj mjeri slagali tokom protekle četiri godine, sada pred biračima treba predstaviti lošom, a opoziciju boljom varijantom za izbor.

Kako, iz opozicionog ugla gledano, izračunati tu svojevrsnu „kvadraturu kruga“, kada je više od 95 odsto odluka koje je SO Tivat donio u periodu od 2008. do 2012. godine usvojeno ili jednoglasno, ili sa izuzetno visokim stepenom saglasnosti svih deset izabranih (a kasnije, nakon raskola u PzP) i 11 partija prisutnih u tivatskom SO?

Činjenicu da je Tivat „svojevrsni kuriozitet na političkoj sceni Crne Gore“ zbog toga što se u lokalnom parlamentu skoro sve odluke donose konsenzusom ili uz visok stepen saglasnosti, u više navrata do sada je javno, kao prednost grada kojim predsjedava, isticao i sam gradonačelnik Dragan Kankaraš (DPS). Takva je praksa, inače, bila i u prethodnom sazivu (2004-2008), pa Kankarašu nije bilo teško da, obraćajući se novoizabranim odbornicima 24. aprila 2008, bude vizionar i poruči:

„Očekujem i ubijeđen sam da će tako biti i ubuduće, da svi zajedno predstavljamo jedan veliki tim koji će u naredne četiri godine raditi na dobrobit građana Tivta i razvoj našeg grada“.

Svi za dobrobit grada

Sedamnaest odbornika DPS-SDP-HGI skupštinske većine (logično), ali i 15 preostalih opozicionara (ne baš sasvim logično), u protekle četiri godine nijesu iznevjerili očekivanja gradonačelnika, koji im je, stoga, na sjednici SO 29. decembra prošle godine, zahvalio „na korektnom odnosu i posvećenosti dobrobiti grada“.

Opoziciji, potom, nije pretjerano zasmetalo što nijesu dobili bukvalno nijedno mjesto u tim UO, jer su DPS, SDP i HGI „čitav kolač“ ostavili za sebe.

Jedno od „najneizvjesnijih“ glasanja održano je 11. novembra 2008, u jeku sukoba DPS i HGI o raspodjeli mjesta u novim UO, kada je SO tijesnom većinom 15 glasova odbornika DPS i HGI „za“, prema deset „uzdržanih“ SDP i opozicije, potvrdila odluke UO čiji je mandat već bio istekao, o imenovanju direktora Komunalnog preduzeća Rada Popovića (DPS) i Sportske dvorane Predraga Perčina (DPS). Manje neizvjesno bilo je mjesec i po dana kasnije glasanje o tome hoće li Opština Tivat ući u zajedničko ulaganje i formirati privatno-javni fakultet za mediteranske poslovne studije, što je prihvaćeno, a skupštinskoj većini DPS-SDP-HGI tada su se priklonili i odbornici PzP i DSS.

Japanci na djelu

Tivatski odbornici su u protekle četiri godine nerijetko demonstrirali i nevjerovatnu efikasnost, dostojnu najvećih dostignuća japanske industrije, jer su ponekad dnevni red sa po 20 “i kusur” tačaka „prelazili“ za samo sat do sat i po vremena. Tako je, na primjer, sjednica SO 27. februar 2009, sa 12 tačaka dnevnog reda, završena za manje od sat vremena.

Naravno, sa takvom praksom svaka rasprava u parlamentu bila bi samo „nepotrebno otezanje“ i gubljenja vremena, pa se sav dijalog u SO najčešće svodio na predsjednikovo iščitavanje o čemu treba da se glasa, suvoparnu rečenicu - dvije od dvojice odbornika koji bi iznosili stavove nadležnih skupštinskih odbora i onda, naravno, dizanje ruku.

Skupštinska služba ne vodi evidenciju o radnom učinku odbornika u smislu vremena i broja rasprava, pokrenutih inicijativa i sličnog.

„Skupštinska služba ne vodi evidenciju o radnom učinku odbornika u smislu vremena i broja rasprava, pokrenutih inicijativa i sličnog. Te podatke i te evidencije vode stranke za svoje interne potrebe“, odgovorio je „Vijestima“ sekretar SO Tivat Dragan Dragaš (DPS) na pitanje postoji li zvanična evidencija o radu tivatskih odbornika.

Stoga se potpisnik ovih redova u rekonstruisanju rada tivatskog parlamenta mora osloniti na svoju arhivu tekstova i sjećanje koje nameće zaključak da od 30 i više odbornika, koliko ih se od 2008. do 2012. “izređalo” i izmijenjalo u SO, njih najmanje desetak nikada na plenumu nije progovorilo ni riječ za skupštinskom govornicom.

Neki su se oglasili samo jednom-dva puta, i to isključivo kada su na dnevnom redu bile teme koje su lično tangirale njih ili njihove porodice, pa su se tako mogle čuti diskusije da u DUP Tivta treba ucrtati još po desetak metara nekog lokalnog puta da bi se došlo do odbornikovog imanja, ili da se firmi oca jedne odbornice mimo tendera povjeri posao autobuskog prevoza đaka iz Krtola do Tivta.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Preporučujemo za Vas