Radulović: Poslanici da budu primjer poštenja i morala

Za putovanja poslanika DPS u 2011. potrošeno 64.628 eura, SDP-a 41.273, SNP-a 41.180, Nove 19.373, PzP-a 10.934, albanskih partija 4.693 i BS 3.223
109 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2012. 08:27h

Potpredsjednik PzP-a Branko Radulović proslijedio je svim poslanicima svoju analizu trošenja novca u Skupštini Crne Gore, apelujući da "narodni poslanici budu primjer poštenja i morala".

"Evidentno je favorizovanje uske grupe zaposlenih, koji čak kao pripavnici imaju mjesečna primanja gotovo na nivou primanja poslanika, kao i intenzivnu međunarodnu aktivnost (putovanja) brojnija od mnogih poslaničkih klubova. Finansijska sredstva koja dobija Skupština su sredstva svih poslanika, namijenjena su za obavljanje kvalitetnog rada i nemoralno je da ih pojedinci prisvajaju i koriste na neprincipijelan način, što je sadašnja praksa", piše u dopisu Radulovića, koji je praćen detaljnom tabelom o putovanjima poslanika i službenika, njihovom cijenom i dnevnicama.

Prema Radulovićevoj analizi, za putovanja poslanika DPS u protekloj godini potrošeno je 64.628,04 eura, SDP-a 41.273, SNP-a 41.180, Nove 19.373, PzP-a 10.934, albanskih partija 4.693 i BS 3.223.

Poslanik Vasilije Lalošević bio je najaktivniji sa 15 putovanja van zemlje i potrošenih 17.224 eura, dok je Miodrag Vuković sa 11 putovanja utrošio 11.506 eura

On je naglasio da neki poslanici nijesu nigdje putovali, dok su pojedini ostvarili mnogostruki iznos:

Vasilije Lalošević

"Poslanik Vasilije Lalošević bio je najaktivniji sa 15 putovanja van zemlje i potrošenih 17.224 eura, dok je Miodrag Vuković sa 11 putovanja utrošio 11.506 eura. Ti iznosi su čak veći od ukupno utrošenih sredstava pojedinih poslaničkih klubova".

Radulović je kazao da nijesu predstavljeni podaci o putovanjima u novembru i decembru 2011. i u januaru 2012.

"Nema ih jer se pokazuje koliki je javašluk. Nema ih jer je generalni sekretar poslao svoju suprugu za vrijeme trudničkog odsustva o trošku Skupštine na desetodnevni put u SAD. Nema ih jer pokazuje astronomske cijene karata i smještaja naše skupštinske "elite". Nema ni analize stručne spreme službe Skupštine na osnovu koje se vide mnoge anomalije i nepotizam", rekao je Radulović, ocjenjujući da poslanike bruka "vrhuška i ovakav generalni sekretar".

Supruga ne radi kod mene

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Damir Davidović kazao je da on nema nikakvih ingerencija kada je u pitanju angažman njegove supruge u parlamentu, jer ona nije službenica u službi kojom on rukovodi, nego savjetnica u kabinetu predsjednika, čije je imenovanje potvrdio Administrativni odbor.

"Samim tim nemam nikakve veze ni sa njenim službenim putovanjima. Prilikom službenih putovanja delegaciju utvrđuje kabinet predsjednika Skupštine, a ne generalni sekretar", kazao je Davidović.

On je dodao da Jelena Mitrović nije mogla ići na službeni put u Italiju, a da nije imala ugovorni odnos sa Skupštinom:

"Ona je u tom periodu bila angažovana na osnovu ugovora o djelu, što je bila i tema pisanja "Vijesti" nakon što je izabrana za pripravnika u kabinetu predsjednika. Ne bi nikako drugačije mogla dobiti putni nalog".

"To što govori poslanik Radulović je njegova analiza. Sve aktivnosti parlamenta su javne i zasnovane na propisima", rekao je Davidović.

Na sajtu parlamenta objavljen je i izvod iz Radulovićeve diskusije od 23. decembra, prilikom usvajanja Zakona o budžetu za 2012. godinu.

"Nezadovoljan sam stanjem u Skupštini, iako moram priznati da je to najtransparentnija ustanova danas u Crnoj Gori i da se na najracionalniji način troše sredstva".

Galerija

Bonus video: