NATO zabrinut za dešavanja u sektoru bezbjednosti

"Đukanoviću bi trebalo ponuditi određene garancije za odlazak iz politike i iz zemlje", kazao je Medojević njemačkom ambasadoru
69 pregleda 0 komentar(a)
Medojević Erdman, Foto: Pokret za promjene
Medojević Erdman, Foto: Pokret za promjene
Ažurirano: 08.03.2012. 20:45h

Ambasador Njemačke pri NATO Martin Erdman kazao je da je "NATO je zabrinut zbog određenih dešavanja u bezbjednosnom sektoru u Crnoj Gori".

"NATO je u više navrata obavještavao zvaničnim putem nadležne državne organe o tome", rekao je Erdman na sastanku sa predsjednikom PzP-a Nebojšom Medojevićem u Briselu, saopštila je press služba PzP-a.

Medojević je Erdmanu saopštio da u Crnoj Gori "ne postoji politička volja u vrhu režima da se sprovedu reforme bezbjednosnih službi i da one postanu profesionalne institucije, politički neutralne i pod civilnom demokratskom kontrolom".

"Bezbjednosne službe su i dalje pod snažnom kontrolom Mila Đukanovića i Milana Roćena. Djelovi bezbjednosnih struktura su u direktnoj službi organizovanog kriminala, a postoje osnovane sumnje da režim ilegalno koristi opremu bivše Vojske SCG za prisluškivanje stranih ambasada, opozicije, novinara, nevladinih aktivista, ali i funkcionera vladajućih partija i biznismena", istakao je Medojević.

On je ocijenio i da je aktuelna pozicija predsjednika DPS-a Mila Đukanovića neodrživa, “i da su njegovi razgranati privatni interesi i kontakti sa kriminalnim strukturama najveći bezbjednosni rizik”.

"Optimalni odgovor na te izazove bila bi mirna transformacija nedemokratskog režima, tako što bi Đukanoviću trebalo ponuditi određene garancije za odlazak iz politike i iz zemlje", kazao je Medojević njemačkom ambasadoru.

Bonus video: