Lukšić: Razmotrimo predloge MMF-a

Premijer smatra da ne bi bilo prvi put ni da MMF bude nešto konzervativniji nego što se na kraju ispostavi
114 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2012. 18:18h

Premijer Igor Lukšić zatražio je razgovor sa sindikatima i poslodavcima o preporukama MMF-a. Zbog toga je ministru finansija Miloradu Katniću predložio da sazove sjednicu socijalnog savjeta na kojoj bi se razmotrili predlozi o smanjenju plata penzija i broja zaposlenih.

“Preporuke MMF-a su nešto što je, sa njihove tačke gledišta, potrebno uraditi da bi dodatno konsolidovali ekonomski sistem. Sa naše tačke gledišta mislim da politika koju smo u prethodnom periodu vodili, dakle budžetska stabilizacija, budžetske reforme, unapređenje poslovnog ambijenta - nema alternativu, jer jedino kroz sprovođenje takve politike uz oslanjanje na investicije možemo računati da ćemo krizu ostaviti za sobom”, rekao je Lukšić tokom posjete Beranama.

Prema njegom mišljenju ono što MMF sagledava jeste širi kontekst i okolnost da zbog recesije koja se već očitava u EU posljedice mogu da se očekuju i u Crnoj Gori.

"Ja sam predložio ministru finansija da traži zakazivanje sjednice socijalnog savjeta, kako bi prezentirali ono što su nalazi i preporukama MMF-a i da se na te teme pokrene socijalni dijalog i da se traži odgovor na eventualno ekonomsko usporavanje ili projekciju rasta koja je nulta za ovu godinu, kako to misli MMF”, kazao je Lukšić.

Dva scenarija za budžet

On je dodao da je Vlada u budžetu za 2012. godinu razmatrala dva scenarija.

“Jedan scenario je rast od dva odsto, drugi je rast od 0,5 odsto. Očigledno je da se vraćamo na procjenu ovog nižeg rasta, u suštini stagnacija ekonomije. I to je posljedica neohodnog prilagođavanja s obzirom da je u EU već negativni prirast. To je prosto logično jer su ekonomije u EU praktično ekonomije spojenih sudova, i negativniosti u jednoj se teško mogu ignorisati. Ono što neophodno raditi jeste pripremiti korektivne mjere za slučaj da se počne zaista i ostvarivati ta projekcija”, kazao je Lukšić.

Premijer smatra da ne bi bilo prvi put ni da MMF bude nešto konzervativniji nego što se na kraju ispostavi

Premijer smatra da ne bi bilo prvi put ni da MMF bude nešto konzervativniji nego što se na kraju ispostavi.

“Makar u našem neposrednijem iskustvu smo imali dva ili tri takva slučaja. Tako da je poruka u suštini – prilagodite politiku nečemu što je konzervativna projekcija, pa sve ono što je bolje od toga biće načina kako da se efekturia u ekonomiji”, kazao je on.

Socijalni protesti normalniLukšić smatra da su socijalni nemiri i protesti nešto što je normalno za svako demokratsko društvo.

"Kao što primjećujete, nijedna razvijena zemlja nije bila imuna na proteste, ne treba očekivati ni da u Crnoj Gori sada nema nezadovoljnih i da nema potrebe da se iskaže nezadovoljstvo i kroz organizaciju protesta. Ja mislim da je to signal da je crnogorsko društvo demokratsko, da i taj način izražavanja nezadovoljstva treba da bude zastupljen", rekao je Lukšić.

“Nisam razumio da je SDP protiv privatizacija"“Nisam razumio da je SDP protiv privatizacija. Bilo je primjera u kojima su se razlikovala gledišta na pojedine procese privatizacije, ali isto tako i primjer Kombinata aluminijuma, odnos prema Eletroprivredi itd. su dokaz da smo unutar koalicije uspijevali da nešto što su različita gledišta dovedemo do nečega što je zajednički sadržalac, i da to promovišemo kao zajedničku politiku. Mislim da tih primjera ima dosta, i da to na neki način karakteriše generalno saradnju koalicionih partnera u tom pogledu. U parlementu smo prije neki dan imali prilike da prezentiramo potpuno usaglašeno gledište kada je u pitanju budući Kombinat aluminijuma i vjerujem da ćemo na toj platformi uspjeti naći određena rješenja”, tvrdi premijer.

Galerija

Bonus video: